Újraindulásán gondolkodik a 270 milliós csalással vádolt Joób Márton újszegedi képviselő

Októberben folytatódik a tárgyalása az egykoron az MSZP színeiben, ma már függetlenként politizáló Joób Mártonnak, aki Újszeged egyik kertvárosi részét képviselő a szegedi közgyűlésben. A vád szerint ő és köre egy négy megyében működő bűnszervezetet hoztak létre, így próbálva piacon tartani a képviselő szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét, ami közben 271 millió forintos vagyoni hátrányt okozhattak.

Joób Újszegedi Vidám Napok néven szervezett vurstlit választókerületében, ami szerinte nem kampányrendezvény, mivel tavaly is csinált ilyet, amikor nem volt még kampány. A majálisi hangulatban kérdeztük folyamatban lévő ügyéről, a következő önkormányzati választásról és arról is, hogy milyen a kapcsolata egykori szövetségesével, Botka László polgármesterrel.

„Amiért engem kizártak a frakcióból, azok az indokok teljesen abszurdak és nem valósak

– mondta, amikor kizárásának körülményeiről kérdeztük, illetve arról, a városi média által terjesztett feltételezésről, miszerint összejátszik a Fidesszel.

A Botka László-féle Összefogás Szegedért Egyesületből történt kizárásakor a polgármesterék azt közölték, hogy Joób „a vádemelés óta önös érdekből, talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntetőítélet reményeben, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni városunkat és a szegedi városvezetést”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Joób és Botka korábban látványosan jó viszonyt ápoltak, az újszegedi képviselő 2019-ben az Összefogás Szegedért színeiben indult és nyert is. Két nappal a választások előtt még együtt adtak át egy játszóteret az egyik választókörzet mellett.

Az azóta a vádlottak padját is megjárt képviselő azt mondja, Botka Lászlót tiszteli, elsősorban azért, amit elért, de szerinte a Szegedi Sport és Fürdők Kft. kapcsán – aminek vezetését Joóbra bíztak – nézeteltérés alakult ki köztük és elváltak útjaik. A képviselő szerint ez úgy nézett ki, hogy Botkáék rábízták a céget, de amikor az egyébként többszörös világbajnok képviselő szerette volna némileg megreformálni azt, már nem voltak ennyire nyitottak.

A polgármesternek meg kellene hallania azokat a hangokat, amiket a városban egyre többször lehet hallani Joób szerint, és amiket régen ő is közvetített felé. Egyébként elmondása szerint mindenkit meghívott, „jobbról, balról, a polgármestert is”, de délután két óra magasságában még senki nem látogatott ki a rendezvényre a szegedi politikusok közül Joób szerint.

Estefelé Szabó Bálint bejelentkezett a helyszínről, elismerően beszélve „Marci” munkásságáról, annak ellenére, hogy korábban nemigen körvonalazódott közöttük bármilyen politikai kapcsolódás. Szintén érdekes mozzanat lehet, hogy Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő is ellátogatott a helyszínre vasárnap, és egy posztban meg is köszönte Joóbnak a szervezést.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban Joób azt mondja, vannak hosszútávú tervei is, de szeptemberben fog csak valamikor beszélni ezekről, addig elmondása szerint még gondolkodik. Ha indulni fog a következő önkormányzati választásokon, akkor biztosan függetlenként teszi ezt, tette hozzá. Joób egyébként felkészült arra, hogy a kampányban – amennyiben az indulás mellett dönt – felhasználhatják majd ellene ügyét.

Az eljárásról azt mondja, alárendeli magát minden ellenőrzésnek, nem bújik ki semmi elől.

Meggyőződésem szerint egy karaktergyilkosság zajlik ellenem, és ezt viszont vállalom.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.