A vidéki városok közül Szegeden a legmagasabb a kihasználatlan lakások száma

Az Otthon Centrum közleménye szerint drámain nőtt a kihasználatlan lakóingatlanok száma az országban. Összesítésük szerint a bővülő lakásállománnyal szemben a városi lakosság csökkenése, a fogyatkozó népesség és a turizmus együttes hatása vezetett a jelenlegi állapothoz. A népszámlálás adatai szerint az ország 4,6 milliós lakásállománya az elmúlt tíz évben 4,9 százalékkal nőtt, ami 190 ezer új lakást jelent. A lakásépítés felpörgetése a csökkenő keresletre érkezett reakció volt. A kereslet visszaesése a városokban megemelkedett árakkal volt magyarázható.

Ezek mellett a városi népesség is csökkent az elmúlt években és ez, valamint a bővülő lakásállomány ahhoz vezetett, hogy egyre kevesebben laknak már lakásokban. Jelen pillanatban az ország lakásállományának 13%-a nem lakott, összesen 599 ezer lakás nincsen kihasználva. Ez az adat a fővárosban a legmagasabb, a megyei jogú városok közül pedig mi állunk a lista élén:

Szegeden a lakások 20%-ban, 17 ezerben nem laknak életvitelszerűen.

Szegeden a fogyatkozó népesség és a turizmus mellett a hazai és külföldi diákoknak bérbe adott lakások nagy száma is befolyásolja a nem lakott ingatlanok számát.