Ezerháromszáz öntözőzsákkal védi a város a fákat a szárazságtól

Bár idén több csapadék esett Szegeden is, az elmúlt évekre az egyre melegebb és szárazabb nyarak voltak a jellemzők, főleg a tavalyi aszályos időszak tett be, amit főleg az új fák – ám volt, hogy a régiek is kiszáradtak a Móra-múzeumnál – szenvednek meg: hagyományos ültetéssel nehezen bírták ki a forró és száraz nyarakat.

Botka László közösségi oldalán most azt írja, immáron a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is egy új technikát alkalmaz, ugyanis beszereztek 1300 öntözőzsákot, melyekkel a fiatal fák fejlődését, az idősek életben maradását segítik. A szeged.hu-nak Windecker Beatrix, a társaság részlegvezetője nyilatkozta, hogy az öntözőzsákokat elsősorban az idén vagy tavaly ültetett fák kapták meg, de esetenként idősebb, pár éves fa is igényli koncentrált vízpótlást.

Az öntözőzsák egy külföldön már bevált módszer, Szegeden három éve alkalmazzák, és meglehetősen pozitívak a tapasztalatok Makrai László igazgató szerint. A közvetlen locsolás nem megoldás, mivel a víz elfolyik, kevés jut el a gyökérzetig. Ezen segít a zsák, melyek egyenként 80–100 liter vizet tárolnak, és ez nem folyik vagy párolog el. A perforált anyaga miatt a vizet lassan adagolja, így az koncentráltan kerül a fa gyökérzetéhez. Emellett könnyen telepíthetőek, nagyobb fákhoz akár kettőt is felhasználnak. Több évig is bírják, kivéve amikor ellopják azokat, melyre volt már példa.

Makrai a lapnak azt is elmondta, a zsákok feltöltését 7–10 naponta végzik, de ha szükség van rá, ettől eltérnek a talaj, az időjárás és a fa fajtája függvényében. Ám az öntözőzsák önmagában nem elég: a városi cég szakemberei emellett vízmegtartó gélt tesznek ültetéskor a fa gyökere mellé, mellyel a gyökérzónában raktározzák a vizet, de használnak gombamicéliumot is, mely a fiatal fa gyökérzetének vízfelvételét segíti.