Idén több mint 1 gigawattal nőtt a hazai napelemes kapacitás, és ebben Szeged is benne van

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a tavalyi 1100 megawattos bővülés éves rekordot jelentett, idén az első hat hónapban 1023 megawattos a növekedés. A korábban 2030-ra várt 6 gigawatt összes kapacitáshoz képest a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv kétszeres beépített teljesítménnyel számol a következő évtized elejére.

Az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot, melyből Szeged is bőven kivette a részét. Mint ismert, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épített a városban, melyet legutóbb Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott át. Emellett épül még egy ugyanekkora, mellyel az összkapacitás 50 megawatt lesz és 90 hektárt foglal majd el.

Háztartási méretű napelemes rendszerekből már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon, a korábbi várakozások alapján ezt a célszámot is 2030-ig értük volna el. Az összes fotovoltaikus kapacitás idén júliusra meghaladta az 5 gigawattot, az előzőleg a következő évtized elejére becsült összteljesítmény öthatodát.

Az átdolgozás alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a hatályos 21 helyett 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználáson belül. A bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben, az összes beépített kapacitás a korábbi várakozás duplájára, 12 gigawattra nőhet 2030-ig.

Azt írják továbbá, hogy az időjárásfüggő megújulók további térnyerésének elősegítése érdekében a kormány 120 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését. A villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások így a jelenlegi 20–25-ről akár 1000 megawattra bővülhetnek 2030-ra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Elkészült Szeged és a megye legnagyobb naperőműve, amire majdnem tízmilliárdot költöttünk

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén, a Fehér-tó és a Halastavak között épült meg az Energy Hungary Zrt. kivitelezésében. A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 MW.