Megszavazták a két bezárt óvodaépület eladását, a Fidesz ingatlanspekulációt emleget

A pénteki közgyűlés egyik kulcskérdése a korábban bezárásra ítélt négy szegedi óvoda közül kettőnek (a Bem utcai és a Szél utcai óvodának) az értékesítése és eladása volt. Az ingatlaneladások kapcsán előkerült a zártkörű pályázatok kérdése, az épületek becsült árainak bírálata és az óvodapedagógusok számának drasztikus csökkenése is.

Még februárban döntött a közgyűlés négy szegedi óvoda bezárásáról, a rendeletet Binszki József, DK-s alpolgármester terjesztette elő, aki akkor azzal érvelt a közgyűlésen az óvodabezárások mellett, hogy „az nem jár majd helycsökkenéssel”, mivel ez csupán 120 férőhely megszűnését jelenti, ami szerinte már csak azért sem számottevő, mert egyébként is egyre kevesebb gyerek születik évről évre. Botka László polgármester ugyanezen a közgyűlésen megígérte, hogy meg fogják oldani, hogy az érintett óvodák gyerekcsoportjai és dolgozói az új telephelyeken is együttmaradhassanak. A döntés ellen akkor több szülő és óvodapedagógus is tiltakozott, egyes szülők el is mentek a közgyűlést megelőző Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság előkészítő ülésére és jelezték, hogy a bezárás jogellenes helyzetet hozna létre, azonban a Bizottságok megszavazták az előterjesztést, a közgyűlés pedig döntő többséggel elfogadta, erre tiltakozásképpen a Fidesz-KDNP képviselői ki is vonultak az ülésteremből a szavazáskor.

Az IKV fogja hasznosítani

A négy megszűnő óvoda közül kettőnek az eladásáról állított össze rendelettervezetet Kovács Tamás gazdasági alpolgármester, amely szerint augusztus 1-től az IKV fogja hasznosítani az ingatlanokat, amelyeknek értékét egy tanácsadó cég 120–145 millió forintra becsülte. A Bem utcai esetében nyílt-, a Szél utcai épület esetében zártkörű pályázati eljárást javasolt az előterjesztés, ami azt jelenti, hogy a Szél utcán valószínűleg a jövőben is köznevelési intézmény fog működni.

„Önök a gyerekek feje fölül adják el az óvodákat” – jelentette ki Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő, aki a pénteki közgyűlésen elsőként beszélt az előterjesztésről. Szerinte nyilvánosságra kellene hozni azt, hogy pontosan kinek a hatáskörébe tartozik eldönteni, hogy egy önkormányzat által kiírt pályázat nyílt- vagy zártkörű legyen, szerinte a két ingatlant nem szabad ilyen alacsony áron eladni. A zártkörű pályázatok kérdésével kapcsolatban a polgármester annyit felelt, hogy azt a törvény szabja meg, hogy a pályázatokat milyen körben lehet meghirdetni, az épület nélkül maradt óvodások témájával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a szegedi óvodáskorú gyerekek száma évről-évre csökken, így az érintett gyerekeket könnyen el fogják tudni helyezni a város többi óvodájában. Botka szerint nemcsak a gyerekek, az óvodapedagógusok száma is látványosan csökkent, ugyanis tavaly mindössze két új óvónő állt munkába Szegeden.

A fideszes képviselők szerint jogellenes

Chovanecz Kata, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője sérelmezte, hogy csupán a telekérték alapján állapították meg a 120 és 145 millió forintos becsült ingatlanárakat, így alacsonyabb értéket állapítottak meg, azt pedig felháborítónak nevezte, hogy a városvezetés úgy akarja eladni az épületeket, hogy még járnak oda a gyerekek. A polgármester ismét a szegedi óvodások és az óvodai dolgozók csökkenő létszámával magyarázta a döntést, majd hozzátette, hogy „ingatlanmutyit feltételezni teljes mértékben alaptalan”.

Ezután szólalt a költségvetési csalási ügyben érintett Joób Márton, aki korábban Botkáék összefogásában politizált, de miután onnan kizárták, már független önkormányzati képviselőként ül a Városházán. Szerinte a város folyamatosan feléli az erőforrásait, s így negatív spirálba kerül. „Amikor óvodákat adunk el, akkor lemondunk annak a lehetőségéről, hogy azt újra megtöltsük gyerekekkel” – állapította meg a tizenegygyermekes Joób, aki szerint Szeged vezetésének inkább a fiatalokért és nem a fiatalok ellen kellene dolgoznia. 

Fideszessel nem vitatkozom ingatlanspekulációról

Ruzsa Roland, a KDNP-frakció képviselője a kiskundorozsmai bölcsőde- és óvodafejlesztéseket méltatta, őt követte Haág Zalán, KDNP-s önkormányzati képviselő, aki ingatlanspekulációnak nevezte az óvodaépületek eladásának tervét. „Fideszessel nem vitatkozom ingatlanspekulációról, mert ők ebben profik” – reagált Haág szavaira Botka László, aki azt is hozzátette, hogy az intézménybezárásokat leginkább a létszámcsökkenés indokolta, és példaképpen elmondta, hogy öt évvel ezelőtt 317 szabad hely volt a szegedi óvodahálózatban, egy évre rá már 423.

„Nem a gumibot, a könnygáz és a státusztörvény jelenti a megoldást a pedagógusok bérproblémáira és a komplett magyar oktatási rendszer hibáira, hanem a tanárok, a tanítók és az óvodapedagógusok megbecsülése lenne a megoldás” – szólt hozzá a témához Tóth Károly szocialista képviselő, aki arra hivatkozott, hogy több magyar városban is kénytelenek voltak az önkormányzatok iskolákat és óvodákat bezárni, átszervezni. Tóth gondolatmenetére reagálva Halkó Pál fideszes képviselő ízléstelennek nevezte a gumibotok és a könnygáz emlegetését, az óvodabezárásokat pedig ő is jogellenesnek titulálta. 

Az ismét felszólaló Chovanecz Kata szerint inkorrekt lépés volt a városvezetés részéről, hogy úgy döntöttek a négy óvoda megszűntetéséről, hogy a következő óvodai tanévre, az előző évhez képest csupán 54-el kevesebb gyereket írattak be a szülők idén tavasszal, így a bezárás a Fidesz politikusa szerint indokolatlan volt. „Polgármester úr azt ígérte, hogy a Bem utcai óvodások maradhatnak az új helyen is a saját csoportjukban, mert ebben az életkorban a legfontosabb a kötődések kialakulása és önök most ebbe szóltak bele” – fűzte hozzá a témához Német Ferenc, akinek válaszul Botka László elmagyarázta, hogy a szegedi óvodákban vegyescsoportok működnek, ami azt jelenti, hogy a 3 és a 6 éves gyerekeket is közös csoportokba osztják be, ezenkívül a polgármester kiemelte a szabad óvodaválasztás lehetőségét is, amivel több szülő élt is, s mindez hozzájárult ahhoz, hogy a Német Ferenc által említett óvodáscsoportok nem maradtak teljesen egységesek.

A közgyűlés végén a kormánypárti képviselők tartózkodása mellett elfogadták a két óvodai ingatlaneladási beterjeszést.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.