Hamarosan folytatódhat az egykori Bartók Béla Művelődési Központ félbehagyott felújítása

Mint az már ismert korábbról, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány Szegeden is létrehoz egy oktatási központot az egykori szegedi Iparkamara, illetve Bartók Béla Művelődési Központ épületében. Ezt viszont szinte teljesen át kell alakítani, mivel eredetileg a Szegedi Tudós Akadémia (ma Nemzeti Tudósképző Akadémia) kollégiuma költözött volna ide, csak aztán őket áthelyezték a Pacsirta utcába az MCC miatt, mielőtt az épület felújítása teljesen kész lett volna.

A Magyar Építők vette észre, hogy megjelent egy hirdetmény az Európai Közbeszerzési Értesítőben, mellyel kivitelezőt keresnek az átalakításhoz és a felújítás befejezéséhez, amelyet egyébként még Nemesi Pál cége, a Ferroép kezdett el, de aztán pénzhiányra hivatkozva leállt 2020 januárjára. A mostani kiírás nem volt váratlan, már írtunk róla korábban, akkor azt is elárulta az MCC, hogy még idén elkezdik az építkezést, majd várhatóan 2024 elején vehetik birtokba a felújított ingatlant az új tulajdonosok.

A kiírás szerint sok dolgot módosítanak a Vörösmarty utca 3. szám alatti országos műemléki és közhasználatú épületen belül:

  • A magasföldszinten található „Nobel-díjas apartmant” reprezentatív tanteremmé alakítják át.
  • Áthelyezik a közönségforgalmi vizesblokkot is.
  • Az előcsarnokot összenyitják a Deák Ferenc utca felé eső térrel, valamint lépcsővel kötik össze a szuterén szinttel.
  • Az első emeleten a négy darab kétfős kollégiumi szoba helyett egyterű irodát, a galériaszinten pedig tárgyalót és dolgozói szekrényeket alakítanak ki.
  • A második emeleten minimális változások mellett megmarad a kollégiumi funkció, a közlekedőt kibővítve új közösségi teakonyha készül.
  • A tetőtérben kollégiumi szobák helyett tantermek és hozzá kapcsolódó vizesblokk létesül.
  • A belső udvar felé nagyobb üvegfelületet nyitnak.
  • A szuterénszinten az oldalsó épületszárnyban lévő fitneszterem helyett konyha és személyzeti öltözők, zuhanyzók készülnek, valamint éttermi fogadóteret alakítanak ki.

Mint azt a Magyar Építők cikke megjegyzi, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak már működik egy képzési központja Szegeden, a Tisza Lajos körút 85. szám alatt, ez a tervezett lesz a második, ha a beruházás megvalósul.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az MCC a vidéki központjai létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. A beruházások következtében az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket” – írta a lapnak kormányzati alapítványi bentlakásos iskola, melyet a „Fidesz janicsárképzőjeként” is becéznek.

Ironikus viszont, hogy az előző ”tulajdonos”, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány is ezt tette volna, de pénzhiány miatt nem tudták befejezni a felújítást. Most újból rengeteg alapítványi pénzt költenek el arra, hogy utólag módosítsák az épület félig befejezett felújítását az MCC saját igényeihez igazítva. Ami pozitívum viszont, hogy a Nemzeti Tudósképző Akadémia a Pacsirta utca és a Kossuth Lajos sugárút sarkán kezdhet új életet egy várhatóan új saroképület felhúzásával és a hotelből lett kollégium átalakításával, persze ha lesz rá pénz.