Szegeden nem drágult nagyot az albérletpiac, lecsúsztunk az élmezőnyből májusra

Elszakadt egymástól az eladó és kiadó lakások piaca, utóbbi jobb helyzetben várja a nyári albérletpiaci főszezont. Szeged már nincs az élbolyban az átlagos bérleti díjak szempontjából, de a többi megyeszékhelyen egy-két kivétellel egy húszezer forintos sávon belül alakultak az árak, így mondhatni beleolvadtunk a mezőnybe.

„Már a korábbi hónapokban voltak arra utaló jelek, hogy az albérletpiac eltérő irányba halad az eladó lakásokhoz képest, mostanra viszont ez a trend tartósnak látszik. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 44 százalékkal csökkent az idén, míg a kiadó lakóingatlanoknál mindössze 22 százalékos volt a visszaesés” – mondta Balogh László a közlemény szerint.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint azt, hogy az albérletpiac a keresletet tekintve jobb helyzetben van, az is mutatja, hogy folytatódott a bérleti díjak növekedése: országosan áprilisban az egy hónappal korábbi 0,8 helyett 0,7 százalékkal, míg Budapesten a 0,9 helyett 1,7 százalékkal emelkedtek az átlagos bérleti díjak. Azaz országosan lassult, Budapesten pedig jelentősen gyorsult a drágulás üteme.

A KSH–ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatai alapján tavaly áprilishoz képest egyébként országosan 17, míg Budapesten 19 százalékkal nőttek a lakbérek, 2015-höz viszonyítva pedig 81, illetve 75 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor reálértéken a járvány előtti csúcsértékhez képest bő 10 százalékkal alacsonyabban vannak.

A májusi kínálati adatok is élénk albérletpiacra utalnak. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten 225 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, szemben az egy hónappal korábbi 220 ezer és az egy évvel korábbi 180 ezer forinttal. A legalacsonyabb lakbért nyújtó fővárosi kerületeknél több vármegyeszékhely drágábbnak mondható. Kiemelkedően Veszprém vezeti a listát 165 ezer forinttal, utána jön Szombathely 155 ezer forintos összeggel, majd Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Tatabánya következik egyaránt 150 ezer forinttal.

A fenti ábrán jól látható, hogy Kecskemét, Nyíregyháza és Eger sincs sokkal lemaradva a 140 és 135 ezer forintos átlaggal, de aztán újabb két város, Szeged és Pécs szerepel 130 ezres átlagos havi bérleti díjjal. A dél-alföldi megyeszékhely korábban előkelő helyen szerepelt, most viszont nőtt a különbség az élbolyhoz képest, ugyanis nálunk csak tízezer forintos növekedés volt tapasztalható egy év alatt, szemben például Győrrel és Debrecennel.

Szegedet aztán Zalaegerszeg és Szolnok követi a sorrendben. A vármegyeszékhelyek közül Szekszárd, Kaposvár, Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján a legolcsóbb, ezeket a nagyvárosokat 90–110 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte május közepén.

Forrás: Ingatlan.com