Kiköltöztetik a város szélére a hajléktalanok nappali melegedőjét a lakossági panaszok miatt

Az önkormányzatnak sikerült megállapodást kötnie a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és 2023-ban két ütemben a Bajai út 13. szám alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlanban folytatják szociális tevékenységüket” – írja Mihálik Edvin momentumos önkormányzati képviselő közösségi oldalán.

Bejegyzésében azzal indokolja mindezt az újszegedi képviselő, hogy az intézmény ugyan már 1993-óta a Csanádi utcában működik, ennek pont idén lesz 30 éve, ám az elmúlt években nagyon sok lakossági visszajelzést kapott azzal kapcsolatban, hogy ez a nélkülözhetetlen szociális munkát végző intézmény nincs jó helyen.

„Az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt egyre növekedett az intézményt felkereső rászorulók száma, és mivel a környéken több oktatási intézmény is található, illetve sűrűn lakott területről van szó, egyre több lett a konfliktus” – nyilatkozta a Szeged.hu-nak. A képviselő azt is elárulta, hogy az újszegedi épület a 6 méteres a belmagassága miatt nagyon energiaigényes.

Állítása szerint számos egyeztetésen és tárgyaláson vannak túl emiatt, és végül idén lehetőség nyílt arra, hogy megfelelő nagyságú csereintézményt tudjanak felajánlani a szervezetnek. Ezt a képviselő elmondása szerint elfogadták, így az önkormányzat elkezdi az épület felújítását: Abban bízunk, hogy ebben a lakóövezettől távolabb eső intézményben a Máltai Szeretetszolgálat magasabb szintű szolgáltatást tud majd nyújtani.

Mihálik azt is elárulta, hogy az új helyen, a Bajai úton a hajléktalanok nappali melegedője szeptember 1-től, míg a szegedi csoport december 31-től folytatja tevékenységét. A helyszínen egyébként jelenleg is hajléktalanellátás zajlik.