Szegeden úgy is nőtt a lakóingatlanok ára, hogy csökkent a népesség

Tartósnak látszik az elmúlt éveket jellemző országos lakáspiaci trend, ugyanis a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma, az agglomerációs körzetekben viszont sok településen növekedést történt, azaz utóbbiak kedvelt költözési célpontnak mondhatóak az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője az országos piacról beszélve azt mondta: „A drágább lakásokkal rendelkező nagyvárosokban csökkent az állandó lakosok száma, közben a vonzáskörzetében lévő legtöbb településen nőtt. Ennek a hátterében az áll, egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig továbbra is sokan kihasználják.”  Erről korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

A települések lakosságszám-változásának vizsgálatakor figyelembe kell venni, hogy a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Forrás: Ingatlan.com

Egy év alatt az országos piacon belül a fővárosi vonzáskörzetben tartozó településeken nőtt leginkább az állandó lakosok száma. A másik végletet a lakosságszámot tekintve zsugorodó vármegyeszékhelyek és a budapesti kerületek képviselik. A megyére vonatkozó elemzés szerint Szegeden 1 százalékot meghaladó mértékben, 1843 fővel mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a lakások átlagos négyzetméterára 17 százalékkal 656 ezer forintra nőtt a kínálati piacon.

A vármegyén belül több szegedi agglomerációs településen is nőtt a népesség, ezzel párhuzamosan pedig drágultak a lakóingatlanok. A fenti képen látható adatok szerint Deszken, Sándorfalván, valamint Apátfalván és Mórahalmon 0,5–2 százalékkal, 43–69 fővel emelkedett az állandó lakosok száma. Az átlagos négyzetméterárak ezeken a településeken 9–30 százalékkal 133–508 ezer forintra nőttek. Érdekesség, hogy az elmúlt évben Csongrád, Makó, Szentes, valamint Hódmezővásárhely lakossága szintén csökkent.