Benedek Kata művészettörténész szerint dilettáns módon festették békává a tarjáni pillangót

Mint ismert, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) helyi aktivistái Szegeden legutóbb egy köztéri szobrot festettek át békává Tarjánban, melyről azt írja a közterületi alkotásokat listázó Köztérkép: Elhanyagolt állapotban, láthatóan »senki által nem szeretve és értékelve« álldogál szegény kis »lepke« a Szamos utcai tízemeletesek mögötti kicsi téren.”

Az MKKP aktivistái továbbá megjegyezték eredeti posztjuk alatt, hogy „a szobornáciknak megnyugtatásképpen” azt üzenik, „egy öt éve bontásra ítélt” műről van szó, ám ez némileg megosztotta a közvéleményt. Az RTL vette észre, hogy a Trash of Köztér Instagram-oldal szerkesztője, Benedek Kata művészettörténész azt írta erre: tettével az MKKP szegedi sejtje feltűnő ostobaságról tett tanúbizonyságot, nem azért, mert ne lehetne egy szobrot újraértelmezni, de itt ezt ostobán tették, és „le(szobor)nácizták” azokat, akik erre az ostobaságra rámutattak.

A művészettörténész úgy véli, hogy az aktivisták dilettáns hozzáállásukkal „tökéletesen demonstrálták a magyar kultúra fősodrának reflektálatlan absztraktfóbiáját”. A „panelkörnyezetre harmonizált, eredetileg virágágyba ékelt betonplasztika remekül hozza egy pillázó pillangó szárnyait. Az, hogy kikoptak a virágok, aligha a munka bűne”. Benedek Kata szerint az aktivisták ahelyett, hogy „zsigerileg leszarozzák”, megpróbálhatták volna értelmezni, amit látnak, és végezhettek volna javítást is, például újraültetve a térplasztika körüli virágágyást.

A Telex egyik újságírója is megtekintette a művet. Elmondása szerint a járókelők többsége rezignáltan konstatálta a városesztétikában beállt változást. Egy arra járó például úgy fogalmazott ő „eddig is leszarta, és most is leszarja”. Mások kicsit finomabban csak annyit mondtak: nem sok értelmét látják annak, hogy átfestették. De egyesek szerint ez márpedig ez nem béka, hanem krokodil.

Fotó: MKKP / Faecbook