Az óvodások is értékelnék az óvodapedagógusokat: konferenciát tartottak Szegeden az új törvénytervezetről

Mint azt megírtuk, konferenciát szervezett mára a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) a teljesítményértékelési rendszer bevezetéséről szóló, illetve a közalkalmazotti státuszt megszüntető törvénytervezetről, mely eseményen a Telex tudósítója vett részt. A mostanira kétszer annyian jöttek el, mint az előző, szintén általuk szervezett szakmai fórumra.

A lap tudósítása szerint az előadók már az elején kihangsúlyozták, hogy kevés a pontos információ, a kormányzat nem törekszik arra, hogy részletes tájékoztatást adjon az új szabályokról, miközben azt állítják, hogy egyeztetnek. Márciusban az egyik szegedi gimnáziumban tanári értekezletet tartottak az új rendszerről, de még az iskola vezetői sem tudják pontosan, hogyan fog működni a tanév végén vagy ősztől valószínűleg életbe lépő teljesítményértékelés rendszer, pedig azt nekik kellene működtetniük.

A tervezetet március 2-án tették közzé, és március 10-ig lehetett véleményezni azt, az indoklások, a dokumentumok hiányosak voltak a konferencián elhangzottak szerint. Emellett felmerült, hogy az óvodákban is bevezetnék az új rendszert, az óvodapedagógus teljesítményének minőségi ellenőrzését pedig részben arra alapozzák,

milyen visszajelzéseket adnak majd az óvodások a programokról.

Az látszik, hogy az új szabályok szerint a munkaóráknak és az adminisztrációs kötelességeknek nem lesz felső határa, a túlmunkát és a túlórákat továbbra sem akarják kifizetni, és a bérek jó esetben is csak minimális mértékben nőnek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A szakképzésben tanítók a náluk már bevezetett újfajta rendszer tapasztalatairól beszéltek. Elmondásuk szerint az adminisztrációs terheik nagymértékben nőttek, újabb kötelezettségekkel bővültek. A bérek ugyan emelkedtek, de a tanári karban azt vették észre, hogy valójában nem a teljesítmény alapján nőttek a fizetések, hanem a fiatal tanárokét magasabb arányban növelték meg, ez viszont bérfeszültséget szül.

A túlmunkát ebben a rendszerben plusz pontokkal értékelik, ahelyett, hogy a túlórákat kifizetnék, a résztvevők szerint ezzel a tanárhiányt jól el lehet fedni. Tódor Marina iskolapszichológus szerint az új rendszer valójában leértékeli a tanárokat azzal, hogy elérhetetlen célokat és teljesíthetetlen követelményeket tűz ki eléjük, ha azoknak nem lesznek képesek megfelelni, akkor majd őket hibáztatják.

Erdélyi Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára a Telex kérdésére elmondta, hogy az iskolájában továbbra is folytatja a sztrájkot a tanárok egy része, mivel úgy vélik, muszáj kiállniuk magukért. A tanácskozással az volt a céljuk, hogy az érintettek számára összegyűjtsék az információkat, és szakmai szempontokból elemezzék, mi vár rájuk ősztől. Ugyanis arra számítanak, hogy a törvényt éppúgy megszavazzák majd, mint eddig sok mást.