Az ünnepnap után ismét pedagógussztrájk veszi kezdetét csütörtökön és pénteken

Mivel a kormány érdemben semmilyen követelésükre nem reagált, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) március 16–17-ére, vagyis csütörtökre és péntekre hirdették meg a következő sztrájknapokat mind a közoktatásban, mind a szakképzésben.

„Kérjük a munkavállalókat, ezeken a napokon szüntessék be a munkát, kérjük a bennünket támogató szülőket, lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket, kérjük a támogatóinkat, intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot” – írták a Nedolgozzingyen.hu oldalon. „Az érdekvédelmi szervezetek a szakképzésben dolgozóknak március 16-tól meghirdetik a határozatlan idejű sztrájkot. A szakképző intézményekben a sztrájk alatt nem kell tanítani, csak felügyeletet ellátni.”

Városunkban a csütörtöki napon a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja megszervezte a második Összefogás konferenciát, melyet 17 órakor a Szent- Györgyi Albert Agóra Informatórium termében tartanak majd. Azt írják, a konferencia témája az új teljesítményértékelési rendszer (TÉR) és a közalkalmazotti státuszt megszüntető törvény lesz. A részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

A szakképzésben dolgozók tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal sztrájkköveteléseikről, vagyis arról, hogy ők is legalább a közoktatásban dolgozó tanárokéval azonos fizetésemelést kapjanak, valamint tanórájukat 22 órában maximálják, de a kormány nem tárgyalt velük. „A magyar kormány csak saját magával, illetve az általa létrehozott, vele függelmi, baráti viszonyban lévő testületekkel tárgyal, nem pedig alulról építkező, ténylegesen létező, működő, szakmai csoportokat ténylegesen képviselő szervezetekkel” – írják.

A PDSZ és a PSZ február 20-án eljuttatta az Európai Bizottság több tisztségviselőjének azt a levelet, amelyben részletezte, hogy a magyar kormány nem tesz eleget az EFOP Plusz pályázatban vállalt kötelezettségének: nem folytat érdemi egyeztetést, és nem a szakszervezetekkel együtt dolgozta ki a teljesítményértékelésre vonatkozó koncepcióját, a bérrendszerről szóló tervezet pedig mindeddig nem is ismert.

Idén már volt egy hetes sztrájk és más akciók a pedagógusok részéről, valamint január utolsó napján a szakképzésben dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartottak két órán át. A kormány szóban ugyanegyéért azzal, hogy a pedagógusoknak magasabb fizetést kellene kapniuk, de a nagyobb mértékű béremelést az uniós források megérkezéséhez kötötték.