Szegeden tartják a nagy presztízsű informatikai diákolimpiát, a Pick Arénában tartották az előkészítő találkozót

Mint ismert, mintegy száz ország részvételével augusztus 28-tól Szegeden rendezik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics – IOI), ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára erősítette meg a Winter Meeting alkalmával, mely a nemzetközi verseny előkészítő találkozója, helyszíne pedig a Pick Aréna. Az eseményen a nemzetközi szervezőbizottság tagjainak bemutatták az IOI 2023 megvalósításának részleteit.

Szolnoki Szabolcs a verseny koordinációs megbeszélésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország pályázat útján nyerte el a rendezés jogát. 1996 után az idei a második alkalom, hogy az ország szervezheti meg a rangos tudományos megmérettetést. A verseny egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai oktatásra és népszerűsítse a digitalizáció miatt hiányszakmává váló informatikusi életpályát.

Érdekesség, hogy a pandémia miatt 2019 óta ez lesz az első verseny, amikor az indulók személyesen vehetnek részt a megmérettetésen, ráadásul abban az évben épp Szegeden tartották a Nemzetközi Biológiai Diákolimpiát. Az idei eseményre várhatóan száz országból érkezik négy-négy fiatal, szervezőként pedig Magyarország nyolc versenyzőt indíthat. A kísérőkkel együtt eléri az IOI résztvevőinek száma az ezret Szolnoki Szabolcs szerint.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy az IOI az öt legnagyobb presztízsű tudományos olimpia egyike, amely 11 évet követően, a tengerentúlon és ázsiai helyszíneken rendezett versenyek után tér vissza Európába, azon belül is Szegedre. Viszont nem abban az épületben tartják, ahol eredetileg tervezték. A fiatalok az augusztus 28. és szeptember 4. között szervezett rendezvényen belül két versenynapon mérik össze tudásukat, ezeket közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik.

Az eseményt Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva szervezik meg.

Nyúl László, a magyar technikai bizottság elnöke elmondta, a versenyzőknek kétszer öt óra alatt kell megoldaniuk három feladatot, programokat írnak, algoritmusokat fejlesztenek majd. A technikai háttér, a számítógépek, szerverek, az erős és gyengeáramú hálózat kiépítése komoly előkészítést igényel a Szegedi Tudományegyetem informatikai intézetének docense szerint.