50 éves lett Botka László

Ma ötven éves Botka László, Szeged polgármestere, aki 1973-ban született Tiszaföldváron, felmenői között találni Székelyföldről menekült nagyapát, katolikus földbirtokosok lányát és partióta szociáldemokratát is. Szülei mindketten szolnoki kémia-fizika szakos tanárok voltak.

Közösségi oldalán megjelent posztjában arra emlékezik vissza, hogy idén már huszonegyedik éve, hogy a várost vezeti. Huszonkilenc éve, 1994-ben választották meg először a város egyéni országgyűlési képviselőjének, ekkor ő volt a legfiatalabb képviselőként is, aki a rendszerváltás után lett nagykorú.

Megelmítette, hogy feleségével, Andreával tavaly ünnepelték a 25. házassági évfordulójukat, akinek köszönetet mondott a három, immáron felnőtt lánya és kollégái mellett. Tavaly volt annak is az évfordulója, hogy Botka László húsz éve vezette Szegedet. Erről készítettünk is egy átfogó portrécikket, amelyben beszélgettünk gyerekkori ismerőseivel, tanáraival és mai kollégáival, kritikusaival.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Egy szociálisan érzékeny autokrata: 20 éve Szeged élén Botka László

18 évesen lépett be az MSZP-be, 21 évesen jutott be a Parlementbe és 2002 óta nem tudják felállítani Szeged polgármesteri székéből. Volt a Szocialista Párt nagyreményű miniszterelnök-jelöltje, majd független ellenzéki városvezető lett. Egyesek szemében a ,,szocialista Lázár János”, mások számára elvhű szociáldemokrata. Botka László csütörtökön 20 éve Szeged polgármestere.

Egykoron volt a Szocialista Párt nagyreményű miniszterelnök-jelöltje is, majd független ellenzéki városvezető lett. Egyesek szemében a „szocialista Lázár János”, mások számára elvhű szociáldemokrata, vagy éppen szociálisan érzékeny autokrata. Az viszont biztos, hogy 2002 óta nem tudják felállítani Szeged polgármesteri székéből.