Szegedi iskolaigazgatókat riadóztatott egy szélsőjobboldali csoport az LMBTQ-képzés miatt

A Magyar Narancs vette észre, hogy a CitizenGo nevű szélsőjobbos szervezet Budapesten, Pécsett és Szegeden riadóztatta az iskolaigazgatókat, mondván LMBTQ-szervezeteket tartanak képzéseket a helyi pedagógusoknak, megkerülve a gyerekvédelmi jogszabályokat.

A CitizenGo a következőt írja Budapest, Pécs és Szeged iskolaigazgatóinak címzett petíciós felhívásában: „Mivel a gyermekvédelmi jogszabályok szerint nem juthatnak be a gyerekekhez az iskolákba az LMBTQ-szervezetek, a diákok helyett a tanárokat képzik ki. Petíciónkban ezért riadóztatjuk az érintett térségek iskolaigazgatóit, hogy biztosítsák intézményeikben a gyermekek védelmét, a szülői jogokat és a hatályos jogszabályok betartását, és lépjenek fel a gyerekek különböző lobbik általi szexuális befolyásolásával szemben.”

Schittl Eszter, a társaság igazgatója szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, az Amnesty International és a Háttér Társaság azok, amelyek a tanárok képzésével igyekeznek eljutni a veszélyeztetett gyerekekhez, miután a 2021-es gyermekvédelmi jogszabályok megtiltják a gyerekek iskolai szexuális érzékenyítését. Mint fogalmaztak, a héten tanárokat képeztek ki Budapesten, Pécsen és Szegeden a Befogadó terek projekt keretében, amire több mint 30 millió forintot kaptak az Európai Bizottságtól.

A Magyar Narancs eközben arról ír, hogy a hazai CitizenGo 2021-es beszámolója szerint 2,7 millió euróból gazdálkodott, ami akkori árfolyamon is körülbelül 1 milliárd forintot jelentett. Projektjeik között szerepel a Magyarországon 16 ezer aláírót vonzó Támogatom a gender szakok megszűnését című petíció, de a világszerte 236 ezer ember által aláírt Vonják vissza a Jézust butácska képregényszuperhősként ábrázoló sorozat kiadását! című követelés is. A szervezet nemzetközi ötletadója, a spanyol Ignacio Arsuaga azzal dicsekedett egy interjúban, hogy

a német AfD-ben az olasz Ligában és a Fideszben is vannak kapcsolatai.

Demeter Áron, az Amnesty International programvezetője a Narancs.hu megkeresésére elmondta, a programot az LMBTQ-közösségek tagjaival szembeni zaklatások, bántalmazások, kirekesztő attitűdök visszaszorítása érdekében kezdték el, melynek célcsoportja a munkavállalók, munkáltatók, illetve tanárok, iskolában dolgozó szakemberek. A képzéseiket természetesen munkahelyen kívül tartják. Elmondta, a 2024 februárig induló képzések nyilvánosak, bárki elmehet, a CitizenGo aktivistái is.