A Fidesz-KDNP szerint az idei szegedi költségvetés dilettáns és érzéketlen

Tápai Péter, a szegedi Fidesz és Haág Zalán, a helyi KDNP frakcióvezetője közös közleményben – melyet lapunkhoz is eljuttattak – kelt ki az idei szegedi költségvetés ellen, szerintük „Szeged 2023-as költségvetés-tervezete ismét bizonyítja a baloldali városvezetés dilettantizmusát és érzéketlenségét”.

A közleményben azt is írják, hogy „míg a kormány többek közt a megváltozott energiapiaci helyzetre reagálva mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatta a várost, addig a baloldal büdzsétervezetében ismét a legelesettebbeket készül megsarcolni. A sorokat böngészve az is látszik, hogy városi propagandára idén sem sajnálják a pénzt, és több mint valószínű, hogy a haverok is jól fognak járni.”

„Arról nem is beszélve, hogy – az oktatás legsötétebb éveit idézve – épp most 4 óvoda bezárására készül az önkormányzat. Míg a kormány lehetőségei határán egyensúlyozva igyekszik minél jobban segíteni a magyar családokat, addig Szeged baloldali vezetése tovább bünteti a szegedi családokat és vállalkozásokat. A szegedi Fidesz és KDNP álláspontja szerint ez a költségvetés egy rettentő szűk kört leszámítva senkinek nem ígér semmi jót a 2023-as évre nézve” – zárult a közlemény.

A város költségvetésének előterjesztését egyébként február 8-án, szerdán tárgyalja a Városháza Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága. A tervezethez tartozik egy 20 oldalas szöveges magyarázat is, melyben említik, hogy a rendszerváltás utáni időszakban példátlanul, rendeletileg elfogadott országos költségvetés miként érinti az önkormányzatokat. Szeged egyébként bő 88 milliárd forintból gazdálkodhat idén, ami a korábbiakhoz képest magas szám, de ez az inflációból is adódik.

Ebből az összegből az intézmények számára átadandó és az intézmények kiadási oldalán is megjelenő halmozott összeg 17,5 milliárd forint, ez tehát már alapból levonódik. Az önkormányzat 5300 munkatársának emellett több mint 1 milliárd forint keretösszegű bérkompenzációs forrást biztosítanak, de a szociális támogatásokra is többet, a tavalyi 1,2 milliárd helyett másfél milliárdot szánnak idén. A mintegy 1,3 milliárd forintos támogatás a tervezet szerint várhatóan még a közvilágítás költségváltozását sem fedezi.

A tavalyi 1,9 milliárd forint helyett idén már 2,9 milliárd forintot kell a központi költségvetésbe befizetni szolidaritási adó jogcímen. A fejlesztési ágazat kiadásaira 5,7 milliárd jut, amely többnyire még az előző uniós ciklus beruházásainak kifutó tételeit tartalmazza. A bevételeknél többek között van egy az előző év során keletkezett maradványösszeg is, mely 10,2 milliárd forint, míg a tavalyi adóbevétel ideiglenes lekötéséből 3,8 milliárdos áthozatal történik. A teljes költségvetési tervezet és a hozzá tartozó kiegészítő dokumentumok ezen a linken elérhetőek.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder