Botka: Az SZTE nem néhány élethossziglan kinevezett fideszes kurátor tulajdona

A város polgármestere is megszólalt a hazai egyetem európai támogatásának ügyében, ahol felmerült, hogy az Európai Bizottság csak akkor adná meg az Erasmus+ és a Horizon Europe forrásokat, ha távoznának a magyar felsőoktatási intézményeket igazgató alapítványokból a politikusok.

Botka László azt írta szombaton este közösségi oldalán, hogy Klebelsberg Kunó és Szent-Györgyi Albert ma egy dolgot üzennének a Fidesznek. „Adjátok vissza az egyetem, tudomány szabadságát és autonómiáját! Mert csak a szabadság teremthet valódi értéket. Azonnal szüntessék meg a 100 éves Szegedi Tudományegyetemen is a teljesen értelmetlen »alapítványi« fenntartást!”

Szerinte „az SZTE nem néhány élethossziglan kinevezett fideszes kurátor tulajdona. Hanem sok ezer egyetemi tanár, kutató, egyetemi polgár, tudása és munkája adja az erejét. Ők akkor tudnak hivatásuknak megfelelően teljesíteni, ha szabadságuk van és korlátlanul részesei az európai tudományos együttműködéséknek.”

Klebelsberg, Szent-Györgyi most együtt azt követelnék a polgármester szerint: „Free SZTE!” Botka úgy zárja posztját, „csatlakozzunk hozzájuk! FREE SZTE! Szabad Szeged!”

Szegeder is megírta, hogy amíg a hazai felsőoktatási intézmények túlnyomó többsége modellt váltott, de alapítványaikban fideszes pártpolitikusok kuratóriumi tagok, addig az Európai Unió visszatartja a támogatási pénzeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programoktól (Szegeden az Europe Direct irodától is). A már folyó Erasmus+-ösztöndíjakat és kutatásokat, valamint a tavaly december vége előtt megkötött szerződéseket ez nem érinti.