A 60 éve Szegeden végzett első hazai veseátültetésről emlékeztek az SZTE-n

Mérföldkő volt a magyar orvoslásban a 60 éve a szegedi sebészeti klinikán elvégzett első magyarországi élődonoros veseátültetés. Az 1962. december 21-én történt beavatkozás körülményeit az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ünnepségén idézték fel.

Az esetről már a Szegeder is beszámolt korábban. A műtétről Szegeden csak az tudott, aki részt vett benne, a Délmagyarország tíz napra rá közölte röviden mindezt, de január elsején a Daily Worker lapban is megjelent. A transzplantáció történetét Németh András később 79 nap remény című kisregényében is megörökítette.

Gyakorló sebész s urológus, ugyanakkor innovatív fejlesztő volt Németh András. A szegedi sebészeti klinika orvosa 1954-ben elkészítette Magyarország első dialízis készülékét. Erre épült az a dialízis program, amely lehetővé tette, hogy a szegedi egyetem sebészeti klinikáján 1962. december 21-én veseátültetésre vállalkoztak – emlékeztetett Lázár György. Az SZTE Sebészeti Klinika igazgatója, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: a 60 évvel ezelőtti operáció Magyarországon és Kelet-Európában is az első élődonoros veseátültetésnek számít.

Az újítás jelentőségét kifejezi, hogy 1954-ben Bostonban végezték el a világ első vesetranszplantációját. A nyolc évvel későbbi szegedi beavatkozás a világ 38. sikeres veseátültetése. Tisztelet illeti a bátor önkénteseket, akiknek a hozzájárulása lehetővé tette a vállalkozás sikerét. Ez nyitotta meg az utat a transzplantációs beavatkozások elterjedése előtt – fogalmazott Rovó László, az SZTE rektora, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok után Magyarország a 4. hely, ahol transzplantációra vállalkoztak.

Élete legfontosabb és legmeghatározóbb élményének nevezte a hatvan évvel ezelőtt történteket Szántó László. Az egyik veséjét 21 éves korában a bátyjának, Szántó Istvánnak adományozó idős férfi családi fényképeket mutatott és fölidézte az utolsó telefonbeszélgetésen elhangzottakat.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

Németh András 1969-ben tudományos fokozatot szerzett. Később a 79 nap remény – Az első magyar veseátültetés története című kisregényében írta le azt a heroikus küzdelmet, amit a veseelégtelenségben szenvedő, majd transzplantált Szántó István életéért vívtak. A beültetett vese kilökődését a hat évtizeddel ezelőtt rendelkezésre álló orvosi eszközökkel és módszerekkel nem tudták megakadályozni.

Magyarországon 1973-ban, a szegedi sebészeti klinikán 1979-ben kezdhették újra a szervátültetést. Dr. Csajbók Ernőnek és Dr. Szenohradszky Pálnak köszönhetően a szegedi csapat 1979 és 2022 között 1736 veseátültetést végzett el.

Az évfordulós ünnepségen a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, Hartyánszky István és titkára, Mihály Sándor átadta a szervezet Németh Andrásról elnevezett életműdíját az orvos özvegyének, Némethné Birkás Mártának és a Magyarországon élő donációra elsőként vállalkozó Szántó Lászlónak. Az SZTE sebészeti klinikai tömb aulájában megkoszorúzták a Németh András (1924–1999) domborművet.