Ma hatvan éve, hogy az ország első veseátültetését végezték Szegeden

Hatvan évvel ezelőtt, 1962. december 21-én Szegeden végezte el az első magyarországi veseátültetést Németh András urológus adjunktus.

A történelmi eseményről és az első magyar szervátültetést végző orvosról megemlékező, MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóság felidézte: az ötvenes évek elején Európában egyre több helyen kezdtek foglalkozni a veseelégtelenség kérdéskörével. A 90 százalékos halálozású betegség arra ösztönözte az urológusokat, hogy a konzervatív kezelés mellett valamilyen művi méregtelenítést is alkalmazzanak.

Az eseményen emlékeztettek, így születtek meg Európában az első művesekészülékek, melyek közül a módosított Alvar-készüléket

Magyarországon elsőként Szegeden alkalmazták.

A veseelégtelenség kezelésében már ekkor ígéretesnek mutatkozott a veseátültetés. Németh András néhány kollégájával kísérleteket kezdett kutyákon, majd 1962-ben féléves ösztöndíjas állást kapott a londoni Postgraduate Medical Schoolban. Itt első asszisztensként részt vett egy veseátültetéses műtétben, amelyet a negyedikként végeztek el a világon.

A magyar orvos Dempster professzor módszerét hozta haza, és a londoni tapasztalatok alapján 1962. december 21-én elvégezte az első magyarországi veseátültetést egy 26 éves férfin, akit már csak dialízissel lehetett életben tartani. A műtéthez a vesét a beteg 21 éves, egészséges öccse adományozta. A most 81 éves donor, Szántó László mesélt a bátyja utolsó napjáról. 1963. január 11-én indult meg a kilökődés végzetes folyamata, ezért Németh doktor angliai professzorához fordult segítségért, aki küldött is egy kísérleti stádiumban lévő kilökődésgátlót. Még

Szántó László ment ki érte Ferihegyre, majd egy Szegedre tartó vonat mozdonyvezetőjén keresztül jutott el a kórházba.

Ahol viszont nem merték beadni a gyengülő recipiensnek, attól tartva, hogy a korábbi feljelentés után majd törzskönyv nélküli szer használata miatt, kuruzslásért veszik elő őket. A beteg tehát 3540 napig kitűnő állapotban volt, majd fokozatos romlás után kilökődési reakció következtében a 79. posztoperatív napon elhunyt. Ezt Németh András később 79 nap remény című kisregényében is megörökítette.

A műtétről Szegeden csak az tudott, aki részt vett benne, a Délmagyarország tíz napra rá, december 31-én közölte röviden a szenzációt, amely már január elsején a Daily Worker lapban is megjelent. Megemlítették, hogy egy miskolci professzor feljelentést tett ezután azzal, hogy Szegeden megcsonkítottak egy élő, egészséges embert. E műtétet megelőzően Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában addig összesen 37 emberi veseátültetés történt, így a szegedi a világon a 38. transzplantáció volt, és Németh András a hetedik sebész, aki ezt a műtétet végezte.

Azóta az elmúlt 60 évben közel 12 ezer szervátültetés történt Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét transzplantációs központban. A vese-, máj-, szív-, tüdő- és hasnyálmirigy-átültetések között 775 élődonoros veseátültetés történt. A hazai szervátültetés 60. jubileumi évében, 2022-ben rekordszámú, 56 élődonoros veseátültetés történt.