A Csillagba kerülhet az újbudai rendőrgyilkos

Két egykori elítélt mesélt arról, milyen jövő várhat az Újbudán egy rendőrtisztet halálra késelt férfire, akit ha tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélnek, nagy valószínűséggel a Szegedi Fegyház és Börtönben kerülhet elhelyezésre. Ez korántsem biztos még, mivel lehet, hogy az elmegyógykezeléses út vár rá.

A múlt hét csütörtöki eset úgy alakult ki, hogy a XI. kerületben, egy Lecke utcai társasházban egy ott lakó férfi szomszédja ajtaját beszakította, és a lakásba be akart jutni. A megerősített létszámban érkező rendőrök intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt, és egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára szaladt, ahol az egyik járőr lábon lőtte, és így fogták el. Az egyik rendőr a kórházban életét vesztette.

Másnap Orbán Viktor is együttérzését fejezte ki a hozzátartozók felé. A miniszterelnök szerint látszik, hogy a rendőri munka veszélyes, de mivel igen ritka a rendőrgyilkossággal végződő, újbudaihoz hasonló eset, a rendfenntartók szerinte jól végzik a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy az életünk biztonságos, amit meg kell becsülni, fűzte hozzá.

Az Indexnek most nyilatkozó korábbi fogvatartottak mindketten egyetértenek abban, hogy tévednek azok, akik azt gondolják, a kényszergyógykezelésre ítélt bűnözők egy csendes szanatóriumba kerülnek, ahol vasárnaponként teát és süteményt szolgálnak fel a bentlakóknak, és hogy ezen úttal jobban járna bárki is.

V. Iván 25 évet ült, J. Szabolcs pedig 18 évet, több magyarországi börtönt is megjártak már. Ők mindketten voltak már az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, V.-t érkezése után állítása szerint rögtön három-négy napra ki is ütötte a gyógyszer, amivel először kezelték. Sz. Szillárd, azaz az újbudai rendőrgyilkos is jelenleg itt van, és itt fog kiderülni, hogy elmeműködése úgymond megfelelő volt-e, vagy van valamilyen kóros állapota, ami miatt nem kerülhet hagyományos börtönbe.

Sokan ezen fel is háborodtak, mondván, Sz. így nem kapja meg méltó büntetését, a korábbi elítéltek szerint azonban egyik út sem jobb. „Itt frankón gyagyás emberek vannak. Előbb-utóbb balhéba keveredsz az egyik kattant személlyel, ami újabb eljárást és akár plusz éveket jelenthet neked” – mesélte J., hozzátéve, hogy injekciókkal leszedálva sem kellemes létezni.

„Csak ülnek, maguk alá piszkítva, üres tekintettel, teljesen céltalanul.”

Az egyelőre korántsem biztos, hogy a rendőrgyilkos „megússza” a börtönbüntetést. V. szerint tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre (TÉSZ) fogják ítélni Sz. Szilárdot, ami ugye kizárja a lehetőségét, hogy negyven évnél hamarabb megvizsgálják feltételes szabadságra bocsátását. Ha valóban így lesz, akkor a jelenleg 35 éves Sz. Szilárd már 75 éves lesz, amikor először szóba kerülhet kiengedése.

A „tészre” ítélt férfiak a főszabály szerint a Szegedi Fegyház és Börtön Mars téri fegyházépületének harmadik emeletén található hosszúidejű speciális rezsimű körleten, a HSR-en, illetve a Budapesti Fegyház és Börtön "A" objektumában kezdik meg büntetésük letöltését, de újabban fogad már „tészeseket” Sopronkőhida és Sátoraljaújhely is. Az életfogytig tartó (inkluzíve tényleges életfogytiglani) szabadságvesztésre ítélt nőket Kalocsán helyezik el.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder