Bárki összeszámolhatja a városokban telelő baglyokat, ezzel segítve a madártani egyesületet

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly-telelőhely felmérést hirdetett január 20. és 23. között, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

Mint ahogy megjegyezték, bárkit várnak, mivel a felméréshez nincs szükség különleges madártani ismeretre vagy felszerelésre, ráadásul a vizsgálódáshoz el sem kell utazni a városból, esetleg a faluból. A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma. Csupán azt kérik, hogy a baglyok számlálása közben tartsuk szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását:

  • Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban, egy ember végezze ezt).
  • A törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

A továbbiakban azt írják, hogy amennyiben az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett számlálás 2023-ban január 20–23. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A telelő baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni: a bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves öszesítésbe.

Arról már korábban írtunk, hogy Szegeden a Kemes utcában több tucat bagoly telel. A pontos okát ennek a jelenségnek nem tudni, de valószínűleg azért teszik ezt, mert a sík- és dombvidékek fáinak csupasz ágain gyülekező bagolytömegek nagy vonzerőt jelenthetnének a ragadozómadaraknak, melyek termetüknél fogva potenciális veszélyt jelenthetnek az erdei és a réti fülesbagolyra. Ez a veszély a településeken belüli nappalozással kiküszöbölhető, mivel ezek a fajok (a héja kivételével) nem szívelik az ember közelségét.