Tarjánba is megérkezett a 70–80 fős fülesbagolycsapat, idén más fát választottak maguknak

Mint arról korábban írtunk, a hideg évszak beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park területén élő és az északi tájakról érkező, nálunk telelő erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre. A környéken Kübekháza és Batida a leggyakoribb előfordulási helyük, de már Szegedre is megérkezett egy népes csapat.

Az RTL Híradója számolt be arról vasárnap, hogy kevesebb erdei fülesbagolyra számítanak idén. Az aszályos időjárás miatt kevesebb a mezei és az erdei pocok, melyre leginkább vadásznak fő eledelként, ezért valószínűleg tavasszal kevesebb fiókát hoztak a világra. Szegedre is megérkezett a szokásos nagy csapat:

70–80 gubbasztó madarat is meg lehet figyelni egyszerre tarjáni otthonukban.

A riport szerint már csaknem 10 éve járnak ide vissza, bár tavaly egy néhány méterrel arrébb lévő fán találtak otthonra. Most egy japánakácra esett a választásuk, mely sokkal szellősebb és magasabb a korábbinál. Rengeteg járókelő nézi meg őket, többen fotózzák is a csapatot, mely őket is megfigyeli és arra fordítják a fejüket, amerre elhaladnak.

Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület programkoordinátora úgy nyilatkozott, hogy a fülesbaglyok bent a városban védettséget kapnak a nagyobb ragadozómadaraktól és emlősöktől, egy biztos helyen tudnak nappalozni. Ugyanakkor a táplálékot a városon kívül találják meg (bár a városokban, falvakban jóval nagyobb számban találnak patkányokat és egereket), Tokody szerint este aki megfigyeli őket, az láthatja, amint kisebb csapatokban portyáznak a környéken.

Fotó: Getty Images

Minden évben januárban számolják össze az erdei fülesbaglyokat. 2020-ban 16 ezer egyedet számoltak meg országszerte, tavaly már csak 11 ezer példányt találtak. Tokody Béla az RTL Híradónak azt mondta, a madarak még nincsenek veszélyben, de arra számítanak, hogy az aszály miatt idén kevesebb erdei fülesbaglyot tudnak majd megszámolni.

Hozzátette, az Alföldet nagyon szeretik a fülesbaglyok, így Csongrád-Csanád vármegye is egy nagyon jelentős telelőhelyük. Békés vármegyében található a legtöbb példány Tokody szerint, van olyan település itt, ahol akár 500–600 nappalozó példány is megtalálható a főtéren. Többek között a Kardoskúti Tájegység, Orosháza, Gyopárosfürdő, Szentes, Hódmezővásárhely (főként Batida) az, ahol jelentősebb létszámban megtalálhatóak.

Szentes belvárosában, egy viszonylag nyugodt területen általában 60–80 példány nappalozik. Vármegyénkben az egyik legnagyobb csoportosulás Kübekháza főterének örökzöldjein tapasztalható. A csapatok egészen a tél végéig, március elejéig együtt maradnak, majd párokra bomlanak és költésbe kezdenek. Az utóbbi években egyre több pár a telelést követően is a településeken marad.