Szeged környékén is megjelentek az inváziós kaktuszok, melyek az amerikai kontinensről kerültek Európába

Egy éve hozta létre Kelemen András a Kaktuszok a természetben elnevezésű Facebook-oldalt abból a célból, hogy kiderítse, hol fordulnak elő az emberi kontroll alól kiszabadult, és lakott területeken kívül található kaktuszok a természetben hazánk területén.

A vadnyugati állapotokról korábban a Szegeder is beszámolt, akkor szintén a Szegedi Tudományegyetem munkatársa beszélt a jelenségről az Időképnek. A növények nem őshonosak, viszont rendkívül szívósak, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra. A Sokszínű Vidék most arról ír, az oldal célja éppen ezért az, hogy a kaktuszok inváziójának kezdeti fázisában megkezdhessék a védekezést, így segítve a jövő természetvédőit.

A térkép alapján egy év alatt Magyarországon 76 olyan helyszínre derült fény, ahol ezen invazív növények megtelepedtek a természetben. A helyszínek közül 7 területen több faj is előfordul, így a természetben megjelent kaktuszpopulációk száma legalább 89. A legtöbb állomány a Duna-Tisza közén, azon belül a Homokhátságon van, de Szeged környékén is felbukkantak:

Forrás: Kaktuszok a természetben / Facebook

A Dunántúlon is sok előfordulást észleltek, míg az Északi-Középhegységből, és az Alföld tiszántúli területeiről csak nagyon kevés állomány ismert, egyesek pontos megjelenési helye bizonytalan.

Kelemen András célja mindezzel, hogy tájékoztassa a nemzeti park igazgatóságainak szakembereit az összes feltárt előfordulásról, és így felgyorsulhassanak a fajok visszaszorítására irányuló tevékenységek. A lap arról ír, hogy néhány, a térképen jelzett állomány felszámolása már meg is történt.

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába, melyek egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Egyes őshonos fajok kiszorításán kívül a kaktuszok megnehezíthetik, sőt megakadályozhatják egy terület mezőgazdasági, illetve rekreációs célú hasznosítását. A korábbi, erről szóló cikkünk alább olvasható:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Vadnyugat az Alföldön: megjelentek a kaktuszok, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra

Összesen 20–30 helyen, alig pár négyzetméteren az országban felütötték fejüket a kaktuszok. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.