Fekve maradt egy tram-train a Széchenyi téren, villamossal tolják el

Kalapácscsattogástól volt hangos a Széchenyi téri villamosmegálló szombaton délután háromnegyed egykor, amikor egy ún. „közdarabot” illesztettek épp a 003-as pályaszámú Stadler Citylink vasútvillamos és a 102-es Pesa közé. Előbbi jármű ugyanis műszaki hiba miatt leállt, és vele együtt áll most az Anna-kút és a nagyállomás között az 1-es vasútvillamos- és a 2-es villamosvonal is.

A közdarab az, amit a neve is sugall: egy tárgy két másik tárgy közé. A két másik tárgy nevezesen két vasúti jármű, a közdarabot pedig akkor használják, amikor az egyik nem tud valamiért továbbmenni, de el kell távolítani az útból. Ilyenkor jellemzően a következőként érkező villamossal mögé állnak, és a közdarabbal összecsatolják őket, majd a hátsó jármű kvázi eltolja a műszaki hibásat. Azonos típusoknál ilyenre nincs szükség, elég csak az alapból gyakran csatolva közlekedő Tatra villamosokra gondolni.

„Minden villamoshoz van közdarab, Tátra, Pesa, talán még az FVV-hez is. Ezek a műhelyeseknél vannak, az SZKT-nál is, és a tram-train-műhelyben is. Szükség eseten ilyenkor kiviszik a közdarabot, attól függően, hogy milyen villamos áll a lerohadt jármű mögött” – írta egy a témát jól ismerő forrásunk.

A Mávinfrom azt írta ki a Facebookra, hogy a Hódmezővásárhelyről Szegedre 11:01-kor elindult vasútvillamos hibásodott meg a Széchenyi tér megállóban, és emiatt a Hódmezővásárhelyről 11:30-kor elindult járat csak az Anna-kútig közlekedett. Szeged és Hódmezővásárhely között hosszabb eljutási időre lehet számítani.

Szeged vasútállomás és Anna-kút között pótlóbuszok közlekednek, erről már a Szegedi Közlekedési Társaság adott tájékoztatást. 10–15 perces vonali késések várhatóak, írják.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder