MÁV: Emberi mulasztás okozhatta a két tram-train összeütközését az Indóház téren

Mint azt a Szegeder is megírta, vasárnap hajnalban két tram-train összeütközött a szegedi Indóház téren, pontosabban a 011-es pályaszámú ment neki a 004-es járműnek. Az esetről a Mávinform nem számolt be bővebben, az SZKT is csak annyit írt közösségi oldalán, hogy forgalmi zavar történt, ami miatt a 4 óra 16 perckor közlekedő járatot pótlóbusszal adták ki.

Azt nem tudni pontosan, hogy miként történt az eset, viszont a Szegeder előzetesen úgy értesült, hogy az ütközés kis sebességnél ment végbe, és működtek a villamospálya biztonsági berendezései. Hogy erről biztosabb információt szerezzünk, megkerestük levélben a MÁV-ot, akik a vasútvillamost is üzemeltetik. Válaszukból kiderült, hogy az előzetes vizsgálatok szerint valóban emberi mulasztás lehetett az ok.

A vasúttársaság válaszában kiemelte, hogy az eset eddig ismeretlen okok miatt történt még szombaton 23:23-kor, és megerősítették, hogy az épp Szeged vasútállomásról induló vasútvillamosnak (33086) alacsony sebességgel ütközött a beérkező tram-train (33085). Szerencsére nem tartózkodott utas a két járművön, ezért személyi sérülés sem történt. Ennek ellenére

a szerelvényekben jelentős anyagi kár keletkezett,

a villamospálya viszont nem rongálódott. A pályát rövid időn belül már vasárnap hajnali 1:34-kor, a műszaki mentés után visszaadták a forgalomnak, addig a villamosok és a tram-train járművek helyett pótlóbuszok közlekedtek 4:16-ig, ezek után a vasútvillamosok menetrend szerint jártak. A vizsgálat még folyamatban van, az elsődleges jelentések alapján emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

A vasútvillamosok a műszaki mentés, helyszínelés ideje alatt Szeged-Rókusig és onnan közlekedtek Hódmezővásárhelyre. Erről a szegedi és a hódmezővásárhelyi szakaszon is értesítették az állomásokon és a megállóhelyeken várakozó utasokat – tették hozzá.