Telex: Berendelhették a Belügyminisztériumba három szegedi állami középiskola igazgatóját

Mint ismert, szerdán ismét tüntetnek az oktatásért Szegeden. Az eseményről a Szegeder élőben is tudósított. A Dugonics téren összegyűlt tömeg először a kettős körforgalmat útbaejtve forgalomblokkolás formájában tiltakozott, ezt követően a tömeg a Széchenyi tér felé tartott, ahol szolidaritási akció vette kezdetét. Az akció után a Grand Caféban vitafórumot tartottak.

Ez utóbbin vett részt a Telex tudósítója is. Mint írják, a tanácskozáson több mint ötvenfős közönség előtt mondta el a színpadon véleményét az oktatási rendszerről tanár, diák, szülő és egyetemista, miközben a közönség tagjai kérdéseket és hozzászólásokat fűzhettek a témához. A beszélgetés első részében a túlterheltség volt a téma, mind a diákok, mind a tanárok részéről is.

A másik téma a tiltakozásokon való részvétel viszonylag alacsony száma volt. Hajnal Edina, aki az „Egységes Szülői Front – Szeged” csoport létrehozójának két iskolás gyermeke is van, elmondta, hogy sokan mondják vagy írják neki, ők a tiltakozók mellé állnának, de félnek.

„Pontosan a félelem az, ami a rosszul működő rendszert még fenntartja. ”

A Telex tudósítójának kérdésére Hajnal Edina azt mondta, valószínű, hogy decemberben már nem tartanak több megmozdulást, hiszen ilyenkor mindenki a családjával szeretne együtt lenni. Januárban azonban folytatják a tiltakozást. Egy másik szervező tanár arról beszélt, hogy a fizetésemelés még az uniós pénz érkezésének esetén sem oldja meg a helyzetet. A béremelés már régóta nem az egyetlen elvárásuk.

A beszámoló szerint Szegeden és a környékén a tiltakozásokat szervezők nem tudnak arról, hogy tanárokat elbocsátottak volna a munkahelyükről a munkabeszüntetések vagy más hasonló okok miatt. A szegedi szolidaritási nyilatkozatot már ezernél is több tanár és oktatási alkalmazott írta alá. A fórum alatt érkezett meg a Telex tudósítójának telefonjára az üzenet, amely szerint az egyik tiltakozó tanár, aki nem volt ott a beszélgetésen, úgy értesült:

berendelték Budapestre a Belügyminisztériumba három szegedi állami középiskola igazgatóját.

A Deák gimnázium, a Radnóti gimnázium és a Tömörkény gimnázium tanárai vettek részt az eddigi tiltakozásokban a legtöbb alkalommal és a legnagyobb arányban. Azt még nem lehet tudni, hogy – ha a berendelés valóban megtörtént – a minisztériumban milyen alapon választották ki a három igazgatót, hiszen Szegeden sokkal több állami közép- és általános iskola van.

Fotó: Bálint András / Szegeder