Idén is hazánk második legzöldebb egyeteme lett az SZTE, világszinten viszont előrébb lépett

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2022-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE több mint tíz helyet lépett előre, ezzel idén világviszonylatban a 73. helyen szerepel.

A Szegedi Tudományegyetem a 73. helyre lépett elő a tavalyi 85. helyről az idei UI GreenMetric „zöld egyetem” világranglistán, ezzel továbbra is a legzöldebb egyetemek között van a világon, Európában és Magyarországon – írja a szegedi intézmény sajtóközleménye. Hozzátették, az egyetemek „zöld rangsorában” kezdetek óta az élbolyba tartozik az SZTE, idén is a legjobb 7 százalékban végzett világszinten. A rangsorban részt vevő tizenegy magyar egyetem között

az SZTE a tavalyihoz hasonlóan idén is a második lett a Pécsi Tudományegyetem után.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest (akkor 35 országból töltötték ki a kérdőívet) 2022-ben már 85 ország 1050 egyeteme válaszolt a rangsorkészítők megkeresésére. Ez a tavalyi évhez viszonyítva is jelentős emelkedés, amikor 80 ország 956 intézménye került be a rangsorba – írják.

A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás és kutatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE eredményei a rangsor szinte minden részterületén javultak az előző évhez képest, az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában pedig a legjobb magyar intézményként végzett a Tisza-parti egyetem.

A teljes UI GreenMetric „zöld egyetemi” lista itt elérhető.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként az SZTE különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások használatának – közölték. Ugyanígy a hallgatói szemléletformálás jegyében szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek is fontos szerepe van az SZTE életében. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol a szegedi egyetem. Ezt jól mutatja többek között a nemzetközi együttműködésben, hat külföldi intézménnyel közösen kidolgozott online fenntarthatósági kurzus. A UI GreenMetric Online Course on Sustainability a 2021/22-es tanévben indult először, a sikert követően pedig a 2022/2023-as tanév őszi félévében újra meghirdette az egyetem.