Az SZTE lett a második legzöldebb egyetem itthon a Pécsi Tudományegyetem mögött

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2021-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE idén előrelépett a 85. helyre, ezzel a magyar egyetemek között a második helyen szerepel a Pécsi Tudományegyetem mögött.

86-ról a 85. helyre lépett elő a Szegedi Tudományegyetem a UI GreenMetric 2021-es világrangsorában, ezzel a legzöldebb egyetemek között van a világon, úgy Európában, mint Magyarországon – szól a közlemény. Az SZTE a rangsor részterületein a legjobb magyar egyetemként végzett az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel holtversenyben első helyen a „vízgazdálkodás” rangsorterületen.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest 2021-ben már 959 egyetem válaszolt a rangsor kérdőívére. Az egyetemek „zöld rangsorában” kezdetek óta az élbolyba tartozik a Szegedi Tudományegyetem, idén is a top 9 százalékban végzett világszinten, és 7900 pontjával kiemelkedő helyen szerepel a 11 résztvevő magyar egyetem között is. A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan:

  • elhelyezkedés és infrastruktúra,
  • energia és klímaváltozás,
  • hulladék-,
  • vízgazdálkodás,
  • közlekedés,
  • oktatás.

Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Idén a pandémia okozta kihívások kezelésére vonatkozó kérdéseket is belefoglaltak a rangsor kérdőívébe. Az előző időszakhoz képest az egyetem sikeresen növelte a fenntarthatósági törekvésre fordított költségvetésének arányát, gyarapodtak az okosépület-megoldások, ráadásul az üzemeltetéshez kötődő szén-dioxid lábnyoma is mintegy 9000 tonnával csökkent.

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként az SZTE kiemelt jelentőséget tulajdonít a megújuló energiaforrások intenzív használatának, mint: geotermikus energia, szürkevíz, napenergia. Az SZTE elektromos gépjárművek beszerzését is támogatta. Az öt fehér, VW e-Golf típusú elektromos autó belső postázási feladatokban vesz részt, és az egészséges környezet fenntartása mellett sürgősségi vérszállítást is ellát, így hosszútávon is alkalmas arra, hogy életeket mentsen Szegeden és a régióban.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol az SZTE. 2021 júliusában az Indonéziai Egyetemmel közösen szervezett workshopot a fenntarthatóságról és a környezetbarát megoldásokról, a 2021/22-es tanév őszi félévében pedig egyedülálló, hat külföldi intézménnyel közösen kidolgozott nemzetközi online fenntarthatósági kurzust indított.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is, hogy az SZTE, mint az egyik „legzöldebb” magyarországi egyetem, jó példával járjon elő itthon és az országhatáron túl egyaránt – írták. A teljes UI GreenMetric „zöld egyetemi” lista itt elérhető.