Ilyen nehéz helyzetben még nem volt az SZBK: ötszörösére emelkedik az energiaszámlájuk jövőre

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont a legnagyobb hazai élettudományi kutatóintézet, többféle területen is vezető szakmai műhely, és nemzetközi szinten is elismert kutatóhely. Az energia-áremelkedés a tudományos intézményeket is nehéz helyzetbe hozza, ezért az SZBK-ban is takarékoskodnak, főként az árammal – írja a Telex cikke.

Az 1972-73 óta működő SZBK energiakiadásainak mintegy 80%-a az elektromos áram költsége a lap cikke szerint. A fűtést az egyik közeli, nemrég geotermikus hőfelhasználásra átállított hőközpontból kapják, továbbá némi földgázt is használnak. A 2021-es évre kifizetett teljes energiaköltség mintegy 250 millió forint volt. Ennek várhatóan az ötszöröséről kapnak számlát jövőre, így

2023-ban mintegy 1,25 milliárd forintos energiakiadásra számítanak.

Nagy Ferenc akadémikus, az SZBK főigazgatója a Telex kérdésére azt is elmondta, hogy a jövő évre vonatkozó megállapodásaik novemberben már megvannak az energiabeszerzésekről, a fűtési szerződést ezután kötik meg.

Az SZBK fenntartója egy 2019-es törvény alapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, amely az intézet igényei alapján intézte az energiabeszerzést, illetve a szerződések előkészítését. Az állami fenntartó jövőre a korábbinál nagyobb támogatást biztosít, ezzel együtt takarékossági program bevezetését is kérte az SZBK vezetőjétől. Ennek érdekében jövőre 20%-ot fognak csökkenteni a gáz, valamint az áram felhasználásában is.

Ezt úgy érik el, hogy egyes épületrészekben alacsonyabb lesz a hőmérséklet, de a tervek szerint a nyári hűtést is visszafogják majd. Emellett többek között a folyosókon gyengébb lesz a világítás és alacsonyabb a fűtés hőmérséklete, továbbá az épület külső díszvilágítását is korlátozzák. Egyúttal egyes kutatók otthonról is dolgozhatnak, ha megtehetik.

Várhatóan a jövő márciustól termel majd áramot az új, saját naperőművük, amely az éves energiafogyasztás mintegy a 20%-át tudja majd előállítani. Ez amiatt is fontos, mert a 8 emeletes épület nyári hűtése nagyon sok energiát elfogyaszt, még annak ellenére is, hogy az 1970-es évek elején épült létesítmény nemrég teljesen új hőszigetelést kapott.

Az intézet bevételei többféle forrásból állnak össze, évente mintegy 5,1 milliárd forint volt a bevételük, amit jövőre az energiakiadások miatt kell alaposan megemelni. Nagy Ferenc azt is elmondta a Telexnek, hogy az ő idején, 2006-tól nézve

ilyen nehéz helyzetben még nem volt a kutatóintézet.

Az SZBK-ban mintegy 550 ember dolgozik, a létszámnak a felét adják a kutatók, akik a munkájuknak megfelelően dolgoznak hosszabb-rövidebb időszakokban más intézményekben is, illetve külföldön. Szegedre is folyamatosan jönnek külföldi vendégkutatók és diákok, ők jelenleg ötvenen vannak. Tudományos képzésekben részt vevő egyetemi hallgatók is tanulnak itt.

Az a jó hír, hogy nem kell senkit elbocsátani, és nem kell leállítani egyetlen most folyó kutatást sem  jelentette ki Nagy Ferenc a lapnak. Utóbbi azért is fontos, mert a növénybiológiai kísérletek sok esetben éveken át tartanak, azokat nem is lehetne szüneteltetni úgy, hogy ne szenvedjen károkat az addig elvégzett munka.

Szeged másik tudományos kutatóközpontjában, az ELI-ALPS-ban jövőre 2.6 milliárd forint értékű lesz a villanyszámla, de Szabó Gábor professzor, a lézerközpont vezetője korábban elmondta a Telexnek, hogy a magas költség náluk sem mehet a kutatások rovására.

Fotó: SZBK