A Dóm, a rektori épület és az Art Hotel is lilára váltott a koraszülöttek világnapján

A koraszülöttek életéért vívott küzdelemre, a koraszülés nehézségeire hívják fel a figyelmet a koraszülöttek világnapján, amelyet az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért, valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezésére 2011 óta ünneplünk november 17-én.

A Szegedi Tudományegyetem az egyetem klinikáival évek óta kiváló kapcsolatot ápoló Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásaként, illetve a koraszülöttek világnapjához csatlakozva ezen a napon 17.30-tól 18.30-ig lila színbe „öltöztette” a Dugonics téri rektori épület homlokzatát írja az egyetem hírportálja.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

Évente közel 250–300 baba kerül az osztályra – fogalmazott Kiss Judit neonatológus szakorvos, a Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetője. Mint elárulta, a szegedi klinikán tavaly 1000 gramm alatti súllyal 31, 1000–1500 gramm súly alatt 30 és 1500–2500 gramm súly között 70 koraszülött jött világra.

A 10 éve működő Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója, Rádi Katalin megköszönte az egyetem támogatását, majd a lapnak elmondta, hogy november 17-én az egyetem rektori épülete mellett 17 órától a szegedi Dóm (és az Art Hotel) is lila színt kapott. Egy anyuka koncertjét követően a résztvevők kis lila lampionokkal átsétáltak a Dugonics téri rektori hivatal előtt a Szent-Györgyi Albert Agórába, ahol egy új együttműködési rendszer részleteit ismertették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Sokkal súlyosabbak a koraszülött mentők gondjai, a piaci áras üzemanyag csak a jéghegy csúcsa

Bajban vannak a koraszülötteket mentő alapítványok, nemrég arról posztoltak, hogy adományokat várnak a piaci áras üzemanyagra. A gondok azonban sokkal súlyosabbak: kevés a szakember, és minden téren nőnek a költségek.