Átragasztották az éjjel a kormány bombás plakátjait szegedi momentumos aktivisták

Mint ismert, október közepén indult el a kormány legújabb plakátkampánya, melyen „szankciók” feliratú légibomba szerepel, a szöveg pedig: „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!” Mindez a nemzeti konzultációt hirdeti, mely szintén a szankciókról szól, bár a plakátokkal együtt azt sugallják, hogy minden rosszért és a gazdaság jelenlegi helyzetéért nem más tehet, mint Brüsszel és a szankciók. Ugyanis a kormányzati álláspont szerint a szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Erre válaszul a napokban az ország több pontján, így az éjjel Szegeden is átragasztották a kormány bombás plakátjait a Momentum aktivistái. A „szankciók” felirat helyett „Fidesz”, míg „A brüsszeli szankciók” szövegrész helyére a „A Fidesz hazugságai” felirat került. Mihálik Edvin momentumos önkormányzati képviselő arról ír közösségi oldalán ennek kapcsán, hogy „a magyarok Fidesz-felárat fizetnek”: a kormány olcsó energiát ígért a választási kampányban, most pedig a szankciókra fogják a háború és a saját alkalmatlanságukból következő problémákat.

A munkát a Momentum ifjúsági tagozata, a TizenX aktivistái végzik a plakátokon országszerte, melyen immáron szerintük az igazság látható. Szegeden az SZVSE-pályánál, a Temesvári körúton és a Szőregi úton, a Tisza Lajos körúton és a Rókusi körúton ragasztotta át négy csapatuk ezen plakátokat. A Momentum egy másik, korábbi akciója egyébként arról szól, hogy a boríték nélküli nemzeti konzultációs ívekből brikettet készítenek, melyeket aztán rászoruló családok számára fognak eljuttatni.

Fotó: Momentum

„Nem helyénvaló” a szankciókkal kapcsolatban bombákat mutogatni, a büntetőintézkedések célja pont megállítani Oroszországot, hogy ne bombázza Ukrajnát – ezt már Dana Spinant, az Európai Bizottság (EB) testületi szóvivője mondta egy héttel a kampány kezdete után, melyről az Eurológus számolt be. A szóvivő szerint a magyar kormány részese valamennyi uniós szankciós döntésnek. Az energiaválság oka Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és az, hogy Putyin még a háború előtt manipulálta az energiapiacokat, most pedig zsarolni próbálja az EU-t.

Épp hétfőn számolt be a Népszava a Publicus Intézet általa megrendelt felméréséről. Ebből többek között az derült ki, hogy mindössze 31 százaléka gondolja úgy a fideszeseknek is, hogy a kormány legújabb nemzeti konzultációját hirdető bombás plakátok pontosan mutatják be a helyzetet, miközben az összes megkérdezettek közül mindössze 7 százalék ez az arány. A válaszadók közel kétharmada ráadásul kifejezetten haszontalannak tartja a „brüsszeli szankciókról” indított nemzeti konzultációt.