Mihálik Edvin a nemzeti konzultációról: Gyújtósnak jó lesz!

Mint azt korábban már megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök még szeptember 28-án bejelentette: nemzeti konzultációt indítanak. A kormány hivatalos Facebook-oldalán tette közzé pénteken a „brüsszeli szankciókról” szóló kérdéssort. Az íven hét kérdés szerepel Oroszországgal szemben már bevezetett, illetve tervezett szankciós lépésekről, illetve azok következményeiről, erről itt írtunk.

Gyújtósnak jó lesz! – ezzel a felütéssel posztolt közösségi oldalára a Zöld város fejlesztésért felelős tanácsnok, a Momentum elnökségi tagja. Mint írja, a kormány újabb nemzeti konzultációja ugyanúgy hazugságra épül, mint ahogy a kampányban is hazudták a rezsicsökkentés megvédését. Szerinte hol a háborúra, hol a szankciókra tologatják a felelősséget, miközben 27%-os áfát kell fizetni az energia után.

Egyúttal arra kérte a szegedieket, hogy ne vegyenek részt a konzultációban: helyette vigyék el a gyűjtőpontokra a boríték nélküli nemzeti konzultációs íveiket. Ezekből brikettet készítenek majd a momentumosok, melyeket aztán rászoruló családok számára fognak eljuttatni – ígéri az újszegedi önkormányzati képviselő. Az első ilyen gyűjtés szombaton lesz a Mars tér főbejáratánál 8:30 és 10 óra között. A további helyszíneket és időpontokat hamarosan bejelentik.

A sajtótájékoztatón Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnöke is jelen volt, aki elmondta, az emberek százezreinek a megélhetését és boldogulását veszélyezteti a rekordmagas infláció. Megemlítette, a legtöbben nem azért túlfogyasztók, mert a medencéjüket vagy a garázsukat fűtik, hanem mert nagycsaládosok, korszerűtlen a fűtéstechnikájuk, esetleg rossz a lakásuk vagy házuk szigetelése.

Fotó: Mihálik Edvin / Facebook

A 27%-os áfát úgy szemléltette, hogy a rezsiszámla több mint negyede az államkasszába folyik. Ezért aztán a párt a következőket kéri a kormánytól:

  • 0%-os áfát az energiahordozókra;
  • a rendszerhasználati díj mérséklését;
  • az energetikai korszerűsítési támogatások kiszélesítését;
  • nemzeti konzultáció helyett szociális alapú segítségnyújtást.

A szociális és piaci segítségnyújtás helyett azonban a kormány elpazarolja az adóforintokat: ismét nemzeti konzultáció indul, ezúttal az uniós szankciókról, amiket a kormány egytől-egyig már támogatólag megszavazott. A manipulatív és felesleges konzultáció helyett valódi segítségre lenne szükség – tette hozzá a képviselő.