Tavaly 2,5 milliárd volt, jövőre 18 milliárd forint lehet az egyetem energiaköltsége

Mint arról ma már beszámoltunk az Eduline információi alapján, újabb energiatakarékossági intézkedéseket vezetnek be a Szegedi Tudományegyetemen. Időközben az intézmény is reagált a sajtóhírekre, kiadtak egy közleményt, melyben megerősítik, hogy 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el, emellett a teljes fűtési szezonban maximalizálják a hőmérsékletet az épületekben. Ezeken felül az egyetemen november elsejétől Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját.

A Szegedi Tudományegyetem vezetésének legfontosabb feladata a rendkívül nehéz helyzet ellenére, a működőképesség fenntartása, a munkahelyek, valamint az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és betegellátás színvonalának megőrzése – így kezdődik az intézmény közleménye, melyben arról írnak, hogy az előzetes sajtóhírek szerint december 19-től 23-ig, majd január 2-től 8-ig „igazgatási szünet”, december 24-e és január 1-je között pedig téli szünet lesz a Szegedi Tudományegyetemen, vagyis a legtöbb oktatási épület és a kollégiumok egy része három hétig zárva tart majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Spórolás miatt több hétre bezár az SZTE néhány épülete és kollégiuma, a vizsgákat is átszervezik

December 19-től 23-ig, majd január 2-től 8-ig „igazgatási szünet”, december 24-e és január 1-je között pedig téli szünet lesz a Szegedi Tudományegyetemen, vagyis a legtöbb oktatási épület és a kollégiumok egy része három hétig zárva tart majd.

Mint azt a hivatalos közleményben írják, az intézkedések célja, hogy akadémiai területen 25%-os megtakarítást érjenek el minden negyedévben a 2021. évi bázisév adott negyedévéhez viszonyítva a földgázfogyasztás tekintetében. A villamosenergia-felhasználás szempontjából pedig a 2021. évi bázisév adott negyedévének szinten tartása a cél 2022-ben. A közoktatási és betegellátási területen a tudatosság növelésére és a racionális energia-felhasználásra fókuszálnak.

Az intézkedési tervben az áll, hogy „a 2021. évi bázisévben az energiaköltségek valamivel több mint 2 milliárd 500 millió forintot jelentettek. A 2022-es évben – a 2021. évi bázisév fogyasztása alapján ez az összeg a szerződött árakon, és az indexált 2022. október havi árakon számolva – várhatóan 8 milliárd forint, 2023-ban 18 milliárd forint lesz. Ez a költség tartalmazza mind a betegellátás, mind az akadémiai és egyéb funkcionális területek fogyasztását.”

A fentiek miatt a már korábban bevezetett intézkedéseket – miszerint az emberi tartózkodás célját szolgáló épületekben a hőfokot a jogszabályi minimum szerint biztosítják, az oktatási és irodai funkciójú épületekben pedig hétvégi fűtéscsökkentést vezetnek be – újabb rendelkezésekkel bővítették. Ennek értelmében az épületekben a hőmérsékletet maximalizálják a teljes fűtési szezonban, továbbá 2x1 hetes igazgatási szünetet és 1 hetes téli bezárást rendeltek el az alábbi időpontokra:

  • igazgatási szünet 1. rész: 2022. december 19–23.;
  • téli bezárás: 2022. december 24. – 2023. január 1.;
  • igazgatási szünet 2. rész: 2023. január 2–8-a.

Az igazgatási szünet első és második részében a vizsgáztatás folyamatos, de csökkentett teremkapacitás mellett zajlik. A téli bezárás során vizsgáztatási szünet lesz. A takarékossági okokra tekintettel

az SZTE kollégiumai az igazgatási szünet és a téli bezárás idejére zárva lesznek.

Különösen indokolt esetben azok a hallgatók, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, a Károlyi Kollégium „A” épületében, a Móra Kollégiumban, a Semmelweis Kollégiumban vagy az Öthalmi Diáklakásokban kérhetik az elhelyezésüket. A leállásra tekintettel a hallgatóknak decemberre és januárra a havi térítési díj arányos részét kell megfizetniük.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás során az egyetemi épületek nagy része zárva tart, kivétel ez alól az egészségügyi és közoktatási feladatot ellátó épületek, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ és az egyetemhez tartozó állatházak. Az egyetem működtetési feladatainak folyamatos ellátásához kapcsolódóan a Gazdasági Főigazgatóság, a Gellért Albert Oktatási Központ, az Olajosház, a Műszaki Igazgatóság, a Beszerzési Igazgatóság, az Inkubátorház HCEMM, valamint a Kossuth Lajos sugárúti Anatómiai Intézet folyamatosan nyitva tart.

Az egyes épületekre vonatkozó részletes tájékoztató itt olvasható.

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás alatt a lezárt egyetemi épületekben a fűtést visszaszabályozzák 10 °C-ra. Ezt a hőfokot tartják 2023. január 7-én, szombaton reggel 10 óráig. Szombaton 10 órától folyamatosan visszaállítják a fűtést a normál üzemi hőfokra, így várhatóan a hétfői munkakezdésre az előírt hőmérséklet lesz az épületekben.

A Szegedi Tudományegyetemen november 1-től Energiahatékonysági Bizottság kezdi meg munkáját, amely további energiahatékonysági intézkedéseket javasolhat az SZTE vezetésének. Emellett a bizottság operatív feladatokat is ellát így a szervezeti egységek a felmerülő kérdésekkel közvetlenül kereshetik meg azt – zárul a közlemény.