A Deák lépcsőire álltak a gimnázium tanárai, felolvasták a közös nyilatkozatot

A Deák Ferenc Gimnázium 23 pedagógusa is csatlakozott, a megmozdulás reggel 7 órakor vette kezdetét az iskola előtti lépcsőkön, ahol a tanárok közösen olvasták fel a pedagógusok közös közleményét. Kinyilvánították, hogy az elkövetkezendőkben közösen lépnek fel az oktatást érintő ügyekért, legyen szó annak bármely szegmenséről, általános iskolák, középiskolák, szakképzési centrumok, óvodák. Elmondásuk szerint nem szeretnék azt hagyni, hogy a politika megossza őket, hiszen a céljaik közösek. Élhető, érdemben megfizetett, magasabb színvonalú oktatási szisztémáért küzdenek.

Ezen kívül a leghatározottabban elítélik a hatalom mindennemű megfélemlítő módszereit, mellyel az oktatás jobbá tételéért harcoló kollégáikat megalázó módon fenyegetik, elbocsájtják őket, illetve a jogaikért való kiállástól el akarják őket rettenteni. Követelik, hogy

a szabad szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos, erőszakmentes joga mindenkit megillessen, ezért semmilyen retorzió senkit ne érhessen.

A pedagógusok egyöntetűen követelik, hogy az erőfitoktatást, az esztelenül fenyegető politikusokat, a megfélemlítést váltsák fel a tényleges reformok, intézkedések, és az azonnali lehetőségeket foganó tárgyalási lehetőségek. Meggyőződésük, hogy a rájuk bízott gyermekek érdekeit nem az bénító rettegés, nem a hamis fegyelem vétója, nem az elfojtott vélemény szolgálja, hanem az érdemi nyilvános párbeszéd közös céljaik elérésének érdekében.

Fotó: Szendrei Márk / Szegeder

>>> Ez a cikk egy élő közvetítés része. Tovább a közvetítésre! <<<