Jóval olcsóbban adja a gázt Debrecennek az MVM, mint Szegednek

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szállíthat földgázt Debrecen városának, nettó 798 forint köbméterenkénti áron, míg a földgáz lakossági piaci ára 747 forint köbméterenként. Más települések nem ilyen szerencsések: Szeged például 1316 forintra tudott szerződni köbméterenként, míg a szintén ellenzéki Szentendre 1801 forintos árajánlatot kapott.

A Napi.hu vette észre, hogy az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg Debrecen legújabb, 2023. évi földgázbeszerzése, mely 227 516 köbméterre szól (ettől 20 százalékkal lehet több) és nettó 181 millió 647 ezer forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy az egy köbméterre jutó ár 798 forint.

A cikk azt is megjegyzi, hogy más települések nem ilyen szerencsések: például az állami MVM a nem fideszes vezetésű Szentendrének a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres, köbméterenként 103 forint helyett 1801 forintos árajánlatot tett gázszállításra, amikor a helyi képviselők ezt nem fogadták el, az MVM 2644 forintos árat ajánlott.

Szeged drágán kapja a gázt

Azért Makó sem járt olyan jól (1161 forint köbméterenként), de még mindig jobban, mint Szeged: míg előbbi településnek ötszörösére, addig városunknak közel tízszeresére nőtt a földgáz beszerzési ára. A városi intézményekkel közösen vásárolt az önkormányzat 19 293 689 kWh (69 457 280 MJ, ami 30 százalékkal lehet több díjmentesen) földgázt idén október elsejétől 2023. október elsejéig. Ezt az MVM Next nettó 2,406 milliárd forintért adta.

Ez átszámítva közel 1316 forint köbméterenként, azaz 1,65-szerese a debreceni árnak.

Mint azt a hétvégén megírtuk, nyílt levelet írtak Orbán Viktornak ellenzéki polgármesterek, köztük Botka László szegedi és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterek is arról, hogy a miniszterelnök „az elmúlt években előszeretettel élt a veszélyhelyzeti kormányzás eszközeivel, most azonban oka és indoka van szembenézni egy valódi veszélyhelyzettel: a magyar települések veszélybe kerültek” a magas rezsiárak miatt.

A koronavírus-járvány alatt a kormányzati elvonásokkal már megtépázott települések ugyanis elkezdtek számolgatni, hogyan tudnák lenyelni ezt a hirtelen jött terhet. Hódmezővásárhely mellett többen például elgondolkodtak a közintézmények, így a könyvtárak, uszodák, sportcsarnokok, művelődési házak bezárásán a fűtési időszakra, hogy ezzel is spóroljanak az energiadíjakkal.

Felér egy hadüzenettel

Kovács Tamás alpolgármester a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, a 12 forintos paksi áramot 500 forintért adni az önkormányzatoknak „felér egy hadüzenettel”, de az is hadüzenet-értékű, hogy a kormány a világpiaci, tőzsdei rekordáron, 350 eurós áron adja a távhőt megawattóránként a településeknek.

Az alpolgármester arról beszélt, hogy a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége még idén májusban kezdeményezett közbeszerzési eljárást megawattóránként 120 eurós áron, de az energiahivatal azt mondta, nem ad fedezetet, ne írják alá a szerződést. Majd ezt követően nem 120 euróért, hanem a 350 eurós rekordáron köttették meg a szerződést. Csak a gáz és a távfűtés árának emelése miatt közel 3,4 milliárd forint többletköltsége lesz Szegednek a fűtési szezonban.

Ezután azt kezdte sorolni, hogy ehhez jön még a kormány által elvont 3 milliárd forintnyi iparűzési adó, az 1,9 milliárdról 3,6 milliárd forintra megemelt szolidaritási adó, az elvett gépjárműadó és a duplájára emelt víziközműadó, mint kieső forrás, vagy megemelkedett kiadás.

Ez összesen nagyjából 11,6 milliárd forint kiesést jelent Szegednek az alpolgármester szerint.

Kovács Tamás szerint e mellé jön még a közösségi közlekedés működtetéséhez szükséges vonóáram és a közvilágításhoz szükséges áram, ezek legalább 10 milliárd forintba kerülnek majd, de még zajlik a közbeszerzés a 2023-as évre. A közvilágításhoz a Pakson 12 forintért előállított egy kilowattórányi áramot eddig 70 forintért kapták, most viszont 500 forint körül kapják majd – tette hozzá az alpolgármester.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder