A helyi kormánysajtó sem vitte túlzásba a tanártüntetésekről való tudósítást

Arról már írtunk ma, hogy a közmédiában és a kormányközeli portálokon reggel 9-kor szerényen voltak csak beszámolók a tényről, hogy országos pedagógussztrájk van ma, és Budapest mellett számos vidéki városban tüntetnek a tanárok és a tanárokért a diákok és a szülők is. Most azt néztük meg, a szegedi kormányközelinek tekinthető sajtóban hogyan tudósítottak a szegedi eseményekről, amelyeken százak vettek részt.

A delmagyar.hu-n szerdán egyetlen cikk jelent meg a tüntetésekkel kapcsolatban, ez ugyanakkor csak egy szemle több országos portál cikkei alapján, nemigen tartalmaz helyi információkat vagy fotókat. „Szegeden a Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt is tiltakoztak” – írja a cikk, többször azonban szegedi a szegedi történésekről nincs szó.

A SzegedMán még ennyi sincsen, a szintén a KESMA médiabirodalmához tartozó lap címlapján egyszer sem szerepel a „tanár”, a „pedagógus”, a „tüntetés” vagy a „demonstráció” szó. Kapitány Gergely főszerkesztő ugyanakkor megkeresésünkre azt írta, a későbbiekben várható náluk is erről cikk.

Az szürkezóna, hogy a Szeged365 kormánysajtó-e, de a Nemesi Pál közreműködésével indult lapban több cikk is megjelent, ők a Telex közvetítéséből dolgoztak, ahová egyébként együttműködésünk keretein belül a Szegeder írta a szegedi tudósításokat.

És hogy miért lett volna fontos, hogy írjanak a helyi lapok is a történtekről? Azért, mert három középiskola előtt legkevesebb háromszázan álltak ki a tanárok jobb körülményei mellett. A Deák Ferenc Gimnázium és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola előtt mintegy 230-an, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt pedig úgy 70-en alkottak élőláncot.

A résztvevők olyan ügyekért álltak ki, mint hogy az oktatásnak önálló minisztériumot kell létrehozni, hogy meg kell szüntetni a szakképzés leválasztását a közoktatásról, hogy a tanévre számított órakeretet el kell törölni, mert egyenlőtlen és igazságtalan munkaterhelést eredményez, hogy az órarend szerinti túlórákat és az eseti helyettesítésből eredő túlmunkát minden esetben fizessék ki, vagy hogy a tanároknak legyen szabad döntési joga az akkreditált továbbképzések kiválasztásában.

A reggeli eseményekről részletesen beszámoltunk, tudósításunk ide kattintva olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Vannak, akik fönt vannak a tanáriban? De miért?

Szerda reggel hétre szerveztek élőláncot a szegedi Deák Ferenc Gimnázium elé tanárok, az esemény célja, hogy az országos tiltakozásokhoz csatlakozva felhívják a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira. A Deák Ferenc Gimnázium mellett Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is tartottak egy élőláncos tüntetést, ami reggel fél nyolckor kezdődött.