Új korszak jön: októbertől Szegedre is indít IC+ kocsikat a MÁV

Október 1-jével Szegedre is jönnek a MÁV legkorszerűbb InterCity-kocsijai, amelyekből öt darab már a nagyállomáson várja, hogy forgalomba kerülön a Budapest–Szeged viszonylaton. A hivatalos bejelentés kedden délelőtt várható.

A Szegederen kiemelten foglalkozunk a vasúti közlekedést feszegető problémákkal és változásokkal, így arról is többször írtunk már, hogy amíg a legtöbb nagyvárosban már régóta elérhető a MÁV IC+ szolgáltatása, addig Pécsre és Szegedre továbbra sem közlekednek a vasúttársaság legjobb InterCity-kocsijai.

Az állami vasúttársaság 2020-ban 2021-re, 2021-ben 2022-re ígérte, hogy végre Szeged felé is forgalomba állítja új, saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsijait, és úgy tűnik, ez mostanra valósággá válik. Márciusban írtam egy cikket arról, hogy annak ellenére, hogy már 69 ilyen vagon állt rendelkezésre, errefelé még egyet sem küldött a MÁV.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Debrecenbe és Miskolcra már luxusvagonokban utazhatunk, Szeged és Pécs kimarad a jóból

Az állami vasúttársaság 2020-ban 2021-re, 2021-ben 2022-re ígérte, hogy végre Szeged felé is forgalomba állítja új, saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsijait. 2022-van, ezért újra megkérdeztük, mik a tervek, mert ahogyan Pécs, úgy Szeged sem látott még ezekből a máshol már alapértelmezettnek vett típusokból, amik új szintre emelik az InterCity-szolgáltatást Magyarországon.

Most úgy tűnik, hogy változás jön: előbb arról kaptunk egy fülest hétfőn, hogy öt darab ilyen vagon ácsorog a szegedi vasútállomás egyik tárolóvágányán, majd nemsokkal később maga a MÁV küldött meghívót egy keddi, a budapesti Nyugati pályaudvaron tartandó sajtótájékoztatóra.

Ezen Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára mellett Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselője is ott lesz, és minden jel arra mutat, hogy az IC+ kocsik Szeged felé történő közlekedésének bejelentését tervezik.

„A Budapest–Cegléd–Kecskemét–Szeged vasútvonal hazánk egyik legforgalmasabb vonala, amely távolsági és regionális szerepet is betölt és éves szinten több millió utas számára jelenti a vasúti utazás gerincét. Október elejétől bővül a vasúti közlekedését érintő szolgáltatásfejlesztések köre a vonalon” – áll a meghívóban. Ha minden igaz, az IC+ szolgáltatást október 1-jével vezetik be, a részletek csak később derülhetnek ki.