Diplomatervben álmodták meg a soha meg nem épülő szegedi művészkampuszt

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán új művészeti ágak is helyet kaptak, amely során létrejött a Művészeti kar. Ennek a gondolatnak ad építészeti otthont az egykori Domus áruház épületének helyén Chen Ming Rong diplomatervében, melyet egy előtanulmányra alapozott írta meg az Építészfórum.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara 2019. augusztus elseje óta Bartók Béla Művészeti Kar néven fut, az oktatómunka mellett jelentős művészeti tevékenységet is folytatnak. Elsődleges céljuk, hogy az új névvel együtt, a zeneművészet mellett Szeged a festészet, a szobrászat és a grafikusképzés központja is legyen egyben.

A bővüléssel együtt a kar jelenlegi neo-stílusú épületére közbeszerzést írtak ki, amely felújítva a zeneoktatáshoz szükséges hátteret biztosítja majd. Az épület nagyon rossz, már-már életveszélyes állapotban van. Korábban terveztek az udvar alá egy koncerttermet, azonban pénz nem nagyon volt rá, így ez végül nem épül meg, csupán a meglévő, műemléki épületet újítják fel. Ami nem is baj, a teremnek jobb helye lenne egy kevésbé zsúfolt területen.

A zenei vonal mellett az SZTE immár Művészeti kara más művészeti ágakkal is bővült, mely akár egy új épületben is elhelyezhető lenne. Erről készített terveket Chen Ming Rong diplomatervében, ezt egy előtanulmányra alapozta.

Ez az előtanulmány pedig nem más, mint a korábban már ismertetett, Blaesius Bence által készített szegedi koncertközpont volt. Pontosabban, mivel a helyszín is ugyanaz a volt Domus áruház épülete, amely a Tesco helyett most az Aldinak ad otthont , így az erre vonatkozó megállapítások továbbra is érvényesek.

Forrás: Építészfórum

Forrás: Építészfórum

A diplomaterv szerint az épület festőművészeti, szobrászati, grafikus, 3D animáció és belsőépítészeti oktatást, valamint kerámiatervezést biztosít. Egy energiatudatos, önfenntartó épület a cél, amely funkciójával serkenti az egyetemi városi életet, segíti a Szeged kulturális örökség megtartását és támogatja annak fejlődését – írja a készítő.

Chen Ming Rong az oktatási funkció mellett kiállítótermet és kávézót is elképzelt az épületben, amely bevételével támogatná annak működését. Kulturális programok megrendezésére is sor kerülne itt. A komplexum földszintje és pinceszintje közösségi funkcióval töltődnek fel, így ezen a két szinten és a belső udvarban szabad átjárás lehetséges.

A dizájn alapján a földszinten helyenként belefolyik a kert az épületbe, a belső kert felől pedig egy fedett-nyitott terasszal látványosabban valósul meg a kapcsolat a térbővület és a belső kert között.

Forrás: Építészfórum

Forrás: Építészfórum

A tervezés eredménye egy sávosan tagolt, parametrikus építészet. A diplomaterv készítője szerint az épület külsejéből könnyen megfejthető a benne rejlő funkció, ugyanakkor fontos szempont, hogy az épület homlokzatán megjelenjenek Szeged színei.

Az épület anyaghasználatánál a szerkezet monolit vasbeton függönyfal lenne homlokzati lezárással, melyet külső árnyékolórendszer borít. Az előtte levő tér csalogatja a látogatókat.

A belső udvar ugyanakkor zártabb, nyugodtabb tevékenységekre alkalmas. Cél, hogy a belső udvarban történő eseményekkel ne zavarják meg a szomszédban lakókat. A diplomatervről bővebben az Építészfórum oldalán lehet olvasni.