Ismeretterjesztő videósorozatot indított Bartók Csaba

Mit tesz a politikus, ha elveszíti az országgyűlési választásokat, és nem lesz megválasztott parlamenti képviselő? Van, akinek közösségi média oldala elcsöndesül, Bartók Csaba azonban próbálja tartalommal ellátni Facebook-közönségét, ezért fun facteket és érdekességeket oszt meg Szegedről videós formában.

Aki látta Nagy György Magyarország története című alkotását, szomjazik az ilyes fajta tartalomra, Bartók ráadásul Szegedről beszél, úgyhogy gondoltam, mi jobbat csinálhatnék csütörtök este, minthogy ránézek a már megjelent három videóra.

Az elsőben Dankó Pistáról tudhatjuk meg, hogy több mint négyszáz dalt írt élete során, meg hogy szűzlányokra pengeti a húrt a stefániai szobra; aztán egy következőben a fogadalmi templom azon történetszálás eleveníti fel, amely szerint azt eredetileg fehér kővel borították volna; végül pedig a Szőke Tisza gőzhajóról mesél, hogy az egy régi bankón is szerepelt.

A jellemzően fél–egyperces kisfilmek persze nehezen mondhatók alapos ismeretterjesztésnek, hiszen a dóm építésének körülményei nemigen járhatók körül 35 másodpercben, de ennyire futotta. Mennyiség vagy minőség.

Igen szokatlan egyébként Bartókot ilyen szerepben látni, idegen tőle ez az egész, de mindenképpen jobb és ártatlanabb így megpróbálni kedveltebb politikusnak lenni, mint amikor gyerekek állnak posztot mellettük egy-egy átadón a szalag két végében.