Csák János Szegeden: Európában is egyedülálló az az összeg, melyet a kormány az oktatásra fordít idén

A kormány a GDP 2 százalékát fordítja a felsőoktatásra idén, ez nemcsak Európában kiemelkedő, hanem a magyar történelemben is egyedülálló teljesítmény jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Szegeden.

Csák János, az országos felsőoktatási tanévnyitón és a Szegedi Tudományegyetem ünnepi szenátusülésén azt mondta, júliusban a kormány úgy döntött, megújítja az egyetemi felvételi eljárást. A változtatások célja az egyetemi autonómia növelése, valamint a családok és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése. A kormány nagyobb szabadságot biztosít az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában, a képzési és a nyelvi követelmények meghatározásában közölte a politikus.

A kormány sokat tehet finanszírozással, ingatlanfejlesztéssel, de az eredmény az egyetemi oktatók, kutatók hozzáértésén, tudásán, odaadásán és a hallgatók tehetségén, szorgalmán múlik szögezte le a miniszter. Az egyetem oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését mondta.

A kultúra, a tudás önérték, de valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja. Ehhez azonban a közösségnek individuumok halmazából identitással, önazonossággal rendelkező társulássá kell válnia. Önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét. Elődeink nem azt várják tőlünk, hogy a múltba feledkezzünk, hanem azt, hogy megőrizzük, fejlesszük kultúránkat, tudásunkat, hogy utódaink száz év múlva is magyarul élhessenek és alkothassanak hangsúlyozta Csák János.

Rovó László rektor ünnepi beszédében kifejtette, a centenáriumát ünneplő egyetem egykori és mai oktatói, kutatói és hallgatói nélkül nem ugyanaz lenne ma Magyarország, de talán a világ sem. Az SZTE-n az elmúlt években is igen sokat tettek kormányzati és uniós forrásokból az oktatási és kutatási lehetőségek javítása érdekében.

Az egészségügyi beruházások mellett biobankot, molekuláris biológiai kiválósági központot alakítottak ki Szegeden, hamarosan átadják a jogi kar felújított épületét, majd jövőre az egészségtudományi karok elméleti tömbjét, s hamarosan elindul a fogorvostudományi és a művészeti kar épületének rekonstrukciója közölte a professzor.

Az SZTE belépett a modellváltó intézmények közé, amely jelentősen bővítette lehetőségeit. A rektor ezek között említette a minden munkavállalót érintő jelentős béremelést, a nemzetközi kapcsolatok bővítését, valamint azt, hogy az egyetem az oktatási lehetőségeket bővítő Coursera kelet-európai központja lett.

Fotó: Rosta Tibor / MTI