Kiszivárgott tervezet: Nem kell majd emelt szintű érettségi és minimumpont sem az egyetemre jelentkezéshez

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat egy a Telex birtokába jutott levél szerint.

Arról már mi is írtunk július végén, hogy a kormány jelentősen átalakítaná a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. Viszont az egyetemeknek azért kell ilyen gyorsan dönteniük, mert a változásokat a szabályok szerint két évvel a bevezetést megelőzően kell meghatározni. Azonban a Telex által megszerzett levél szerint a változásokat már a 2023-as felvételin is figyelembe vehetik, de azokat kötelezően csak 2024-től kell alkalmazni.

Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében a Telex szerint.

Átalakítják a pluszpontok rendszerét

Eddig az egyik legnagyobb változásnak az egyetemek által adható 100 pont tűnt, eredetileg nem az intézmény döntött erről. Radó Péter oktatáskutató korábban a Telexnek azt mondta, ezzel az egyetemek saját elitista vágyaikat érvényesíthetik. Az egyetemek az alábbiakért adhatnak ezentúl pluszpontokat:

  • emelt szintű érettségi vizsga,
  • nyelvvizsga, nyelvtudás,
  • tanulmányi és művészeti versenyek,
  • sporteredmény,
  • szakképesítés,
  • esélyegyenlőség (például fogyatékosság, hátrányos helyzet),
  • ha a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélből nem számítottak érettségi pontot, az azonos szakra való jelentkezésnél a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél,
  • munkatapasztalat,
  • szóbeli vagy írásbeli saját vizsga.

A Telex cikke szerint a levélben Hankó Balázs, helyettes államtitkár kiemeli, hogy ezek pusztán példák, az egyetemek más szempontokat is figyelembe vehetnek, és meg is oszthatják a 100 pontot ezek között.

Nem lesz kötelező emelt szintű érettségi

Az intézmények eddig a felsőoktatásért felelős miniszterrel együtt határozhatták meg, melyik tantárgyból várnak el emelt szintű érettségit.

2024-től viszont saját hatáskörben dönthetnek, hogy kell-e egyáltalán ilyen.

Azonban ezentúl csak négy kötelezően elvárt érettségi tantárgy lesz az egyetemek által, mivel arról szintén maguk dönthetnek, hogy mit írnak elő ötödik tárgynak.

Ez a változás azoknak lesz nehéz, akik nem tudják pontosan, hogy hova szeretnének menni, így több szakot is megjelölnek. Igaz a levélben benne van, hogy az elvárt ötödik tantárgyakat képzési területenként egységesen kell meghatározni.

Az érettségikre jegy helyett ugyanúgy százalékot kapnak a diákok, mint eddig, viszont a középszintű érettségi eredményénél csak a kétharmada számít majd felvételi pontnak, míg az emelt szintű érettséginél a teljes elért százalék. Erre azért van szükség, mert a korábbi 50 pluszpont az emelt szintért nem jár majd, de így súlyozzák az eredményt.

Nem lesz minimumponthatár sem

Hasonlóan a feltételek enyhítését jelenti a minimumponthatár eltörlése. Eddig legalább 280 pont kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen felsőoktatási szakra bekerüljön. Mostantól nem lesz ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Mindez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott egyetem lejjebb adna az elvárásaiból, ez csak egy lehetőség, tehát nem feltétlenül lesz könnyebb a bejutás, sőt. Csupán sokkal szabadabb kezet kapnak az intézmények abban, hogy megválogassák, kiket vesznek fel és hogyan.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder