Műanyaghulladékból 3D nyomtató-alapanyag: szegedi startup tart a világhír felé

A ReFilamer projektjének lényege egy olyan költséghatékony eszköz, amely a háztartásokban található műanyaghulladékból – elsősorban műanyag palackokból – állít elő 3D nyomtatáshoz használható filamentet, ezzel a bolti anyaghoz képest akár 90%-kal is csökkenhetnek a kiadások.

Mint az egyetem közleménye írja, ez az ötlet kiválóan illeszkedik a „Zöld SZTE” vonulatba, mivel környezetbarát technológia. Az szegedi egyetemről indult projekt a hazai sikerek után már nemzetközi porondon is egyre több elismerésben részesült.

A ReFilamer nevű startup alapítója Kiri Hunor, aki az SZTE villamosmérnök hallgatója. További SZTE-s csapattagok még a szintén villamosmérnök Varga Zoltán, Pálfi Anna Kereskedelem és Marketing szakos hallgató és Lennert József, aki nemrég végzett az egyetem Mechatronikai Mérnök szakán.

A kezdeményezés az SZTE Virtus Programjában kapott komoly támogatást, melynek köszönhetően a 2020-ban indult projekt, 2021-ben már dobogóra állhatott a legjobb hazai, egyetemi startupok versenyén, a Hungarian Startup University Program záró eseményén, az úgynevezett Demo Day-en. A startup idén nyáron sikeresen zárta a közösségi kampányát, ami az első magyar közösségifinanszírozási oldalon indult el.

Ezek után kialakítottak egy műhelyt, ahol megkezdték a gép gyártását. Az elmúlt hónapokban azonban külföldön is szép sikereket értek el a csapat tagjai. Júniusban a Landing Programme West Midlands UK programon vehettek részt, az INPUT projekt jóvoltából, ahol felkészítő workshopokat tartottak. A Pitch&Bridge nemzetközi pitch versenyen második helyezést értek el.

Ugyanakkor azt mi írtuk meg elsőként, hogy egyike voltak annak a 10 magyar startupnak, amelyek képviselhették országunkat a Collision konferencián Torontóban. A háromnapos konferencia alatt lehetőségük adódott megismerkedni a kanadai piaccal, potenciális partnereket és befektetőket keresni, valamint megismertetni ötletüket a nemzetközi közönséggel.

Fotó: ReFilamer

„Elsősorban hazai szinten tartom jelentős elismerésnek, hogy kiválasztottak minket az ország reprezentálására, hiszen az itthoni ökoszisztémának köszönhetjük az előre haladásunkat. A továbbiakban az itt szerzett kapcsolatokat szeretnénk tovább építeni, jelenleg például kirajzolódóban van egy közös afrikai segélynyújtási program egy angol egyetemmel” – számolt be róla az egyetemi hírportálnak Kiri Hunor, a ReFilamer ötletgazdája, a startup alapítója.

„Az elkövetkező néhány hónapban szeretnénk befejezni a jelenlegi gép fejlesztését és viszonteladói hálózatot kiépíteni, valamint elkezdeni egy nagy kapacitású üzleti gép fejlesztését, amivel megvethetjük a lábunkat először Lengyelországban, majd további európai országokban” – tette hozzá a szegedi villamosmérnök hallgató.