Két szegedi érintettségű startup is részt vesz a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén

Tíz startup (köztük két szegedi érdekeltségű) képviseli Magyarországot a Collision konferencián, a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén, Torontóban mondta a közmédiának adott interjúban Vass-Salazar Mária, Magyarország ottawai nagykövete.

A diplomata kiemelte: a rendezvénysorozat számos új üzleti kapcsolatot kínál a résztvevő magyar cégeknek, amelyek reményei szerint kapukat nyitnak meg a kanadai piacon történő érvényesülés útján, amihez a nagykövetség minden támogatást megad”. Vass-Salazar Mária hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyköveteként prioritás számára az innováció és technológia terén való magyar-kanadai együttműködés erősítése.

Büszkeséggel tölt el, hogy kezdeményezésünkre magyar stand nyílt az innovatív technológiák világszinten kiemelkedő fórumán, a Collision 2022 Konferencián, és olyan startupok képviselhetik hazánkat, melyek a nemzetközi versenyben is eredményesen állják meg a helyüket fogalmazott.

A tíz magyar startupot egy kétkörös folyamat során választották ki, ahol a szakmai felkészültség és a már elért eredmények mellett a célpiaci relevanciát, valamint az angoltudást is figyelembe vették a bírálók mondta Kölkedi Krisztián, a válogatást és a részvételt szervező Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese.

A tíz résztvevő startup, melyből az első kettő szegedi érintettségű:

  • Seyu – A kifejlesztett technológiai megoldás lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról a szurkolók által beküldött képek és üzenetek – épített periméter LED falakon, óriás kijelzőkön, valamint online a közösségi média felületeken – megjelenjenek egy moderált csatornán keresztül, valós időben, ezzel motiválva kedvenc csapatukat vagy sportolójukat. A startup London, New York és Budapest mellett Szegeden is jelen van.
  • Refilamer – Filament készítő gépeket és szoftvereket fejleszt, amelyek segítenek a hobbi és üzleti célú 3D nyomtató tulajdonosoknak, hogy pénzt és CO² kibocsátást takarítsanak meg azáltal, hogy a műanyag hulladékot 3D nyomtatási nyersanyagként hasznosítják. A startup szegedi eredetű, 2020 novemberében hozták létre.
  • Cytocast – Az emberi sejtek számítógépes szimulációin keresztül a cég által fejlesztett szoftver képes gyógyszerek és gyógyszerjelöltek hatásainak és mellékhatásainak előrejelzésére. A fejlesztés felgyorsítja és olcsóbbá teszi a gyógyszerfejlesztés lépéseit és személyre szabott terápiák kiválasztásához is segítséget nyújthat.
  • Innoria Tech – Egyedi termékeket kínál sportcsapatoknak, amelyek új dimenziót nyitnak meg a legális teljesítményfokozásban. A Team Flow, EEG alapú biofeedback rendszer segítségével fejlesztett mentális felkészültségnek és szilárd csapategységnek köszönhetően az egyéni, illetve kollektív sportteljesítmény eddig nem látott mértékben és korábban ismeretlen módszerrel növelhető.
  • Dermus – Könnyen használható szoftveres és opcionálisan hardveres eszközökkel segíti a bőrgyógyászok munkáját és a bőrproblémákkal küzdő betegek életútját. Az újítás a magas frekvenciás és nagy felbontású ultrahangos technológia miniatürizálása.
  • YourAnastomosis – A teljes sebészeti rendszer hatékony átalakítására fejlesztettek egy átfogó és hiánypótló oktatási módszert, amely biztonságosabbá teszi a műtétek kimenetelét. A sebészeti teljesítmény digitalizálásából kinyert adatok táplálják azt a big-data elemzést, ami a klinikai alkalmazás alapját adja, mint háttér-benchmarking eszköz.
  • Haris Digital – A gyártási hatékonyság adatokon alapuló fejlesztésén keresztül kívánják elérni a gyártóipar ökológiai lábnyomának csökkentését, a kis- és közepes vállalatok versenyképességének megőrzését, illetve a munkahelyi stressz csökkentését. Ehhez kifejlesztettek egy – minden gyártó vállalat számára elérhető, megérthető és alkalmazható – gyártás-digitalizációs megoldást, ami megfizethető, gyors és a legmodernebb technológiákon nyugszik.
  • Scraping Robotics – Olyan technológiát fejlesztettek ki, amivel helyettesíthető az ipar egyik legnagyobb szaktudás- és munkaigényű, máig kézzel végzett folyamata, a hántolás. Ez jelentős költségcsökkentés mellett növeli a gépgyártás pontosságát, hatékonyságát és a gépek hasznos élettartamát.
  • RecnGO – Egyszerűen használható multistreaming közvetítő szoftver, amely az online, valós idejű műsorgyártást teszi lehetővé mobileszközökkel a legnagyobb platformokra, nagystúdiós költségvetések töredékéért, akár egy egyszemélyes stábként működtetve.
  • SkillX – Innovatív HR-tech szoftver és egy újragondolt munkaerő-piaci módszertan, amely fenntartható HR-ökoszisztémát hoz létre a digitális térben, ahol az alkalmazottakat objektíven mért készségeik és egyedi foglalkoztathatóságuk alapján profilozzák, hogy a toborzás a lehető leghatékonyabb legyen.

Megtiszteltetés, hogy egy ekkora volumenű fórumon, mint a Collision társszervezőként részt vehetünk – erről beszélt Balla Sándor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kanadai regionális irodájának ügyvezető igazgatója. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a magyar startupok a világ legszínvonalasabb cégei között mutatkozhatnak be, és jó eséllyel törhetnek be a kanadai piacra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt kapcsolatainkkal és kollégáinkkal minél inkább elősegíthessük tette hozzá.