Átvette az egyetem jogi kara az egykori leányiskola épületét, melyre a kupola is visszakerült

Hosszú idő után eljött a pillanat, amit mi már nagyon vártunk: a mai napon az ÁJTK főépületének felújítása során az átadás-átvételi folyamat egyik utolsó elemeként megtörtént az épület birtokbavételeírja a kar Facebook-oldalán.

A posztban az áll, hogy a jogi kar épületét az ÁJTK nevében Görög Márta dékán vette át. A munka azonban – mint megjegyezték – itt nem áll meg: most következik az adminisztráció visszaköltözése az épületbe, hogy aztán tanévnyitó fesztivál keretében átadhassák az épületet azoknak, akiket szolgálni hivatott; a kar hallgatóinak.

Emlékezetes, hogy a felújítás előkészítése sokáig tartott, mivel egy természeti katasztrófa”, az a bizonyos 2019 szeptemberi szélvihar levitte az épület tetőszerkezetének egy részét is, ami egyébként nem lett volna a beruházás része, ráadásul szeptember 9-én, a viharkár következményeként ki kellett költöznie mindenkinek. A beruházás adminisztratív és építészeti szempontból is komplex probléma volt.

Az épületet a nagy árvíz után három évvel, 1882-re építették fel polgári leányiskolaként eklektikus stílusban. Saroktornyán volt Szeged egyik legnagyobb olyan kupolája, ami nem valamilyen vallási intézményen volt. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során megfosztották kupolájától. Az 1960-as években aztán egy újabb szinttel is bővítették, így az egykori kupola alatt kis időre még megmaradt saroktorony épülettestből kiemelkedő, egyemeletnyi része is örökké eltűnt.

2017-ben szinte váratlanul bejelentették, hogy helyreállítják a kar hatalmas, kupolás saroktornyát. Az eredeti, 2017-es elképzelések szerint nemcsak a kupolát építették volna meg, ami végül megvalósult, hanem a saroktornyot is megmagasították volna háromról négyszintesre, erről azonban végül lemondtak. Az eredeti költségek még 650 millió forintról szóltak, a kivitelezést végül a Nemesi Pál-féle szegedi Ferroép Kft. valósította meg 1 milliárd 885 millió forintnyi kormányzati támogatásból.

A kupolaszerkezet átmérője egyébként 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter. Tartószerkezeti váza 10 darab, hosszirányú acél zártszelvényből és azokat vízszintes irányba merevítő fa boltívből áll. Héjazatát 8000 darab cinklemezpikkely alkotja, melyeket egyesével szegeztek fel a téren. Még decemberben volt sajtóbejárása az épületnek, amikor bokrétaünnepet is tartottak a kupolaszerkezet beemelését követően, erről akkor már írtunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Bejártuk a jogi kar újjászülető épületét

Legmagasabb pontjához ért a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar felújítása: visszakerült eredeti helyére az 1882-ben emelt kupola. Ennek apropóján bokrétaünnepet tartottak az átépülő épületben december 10-én pénteken, amire minket is meghívtak.