Bejártuk a jogi kar újjászülető épületét

Legmagasabb pontjához ért a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Magyar Ede téri főépületének felújítása: visszakerült eredeti helyére az 1882-ben épített kupola replikája. Ennek apropóján bokrétaünnepet tartottak az átépülő épületben pénteken, amire minket is meghívtak.

Az eseményen részt vett Trócsányi László európai parlamenti képviselő, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja; Fendler Judit kancellár, Görög Márta kari dékán, de ott volt Rovó László rektor és Nemesi Pál is, utóbbi mint a kivitelező Ferroép Zrt. képviselője.

Fendler kezdte a beszédeket; a kancellár elmondta, hogy az Állam-és Jogtudományi Kar épületének felújítása az egyetem legemblematikusabb beruházása, ennek előkészítése sokáig tartott és nagy erők lettek megmozatva annak érdekében, hogy elkezdődhessen. Kicsit az ág is húzta az előkészítésben részt vevőket, mivel egy természeti katasztrófa”, az a bizonyos 2019 szeptemberi szélvihar levitte az épület tetőszerkezetének egy részét is, ami egyébként nem lett volna a beruházás része, így adminisztratív és építészeti szempontból is komplex probléma oldódott meg.

A jogi kar tetőszerkezetéről elszállt bádogtakaró 2019. szeptember 9-én

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Beszédeiket követően meginvitáltak minket a Tisza Lajos körúti épület részleges bejárására is, hasonlatosan ahhoz, amikor az SZTE gyermekpszichiátriai centrum új épületszárnyának vasbetonvázát járhattuk be nemrég. Ez abban különbözött, hogy itt már egy korabeli, kész épület átalakítása és átépése zajlik, nemcsak egy váz létezik. A kibelezett szobák és helyiségek ablakán kinézve a belső udvaron már látszott az az acélszerkezet, amely a felújítás után az egykor nyitott udvar fedéséül szolgál majd, mintegy új, télen-nyáron egyaránt használható közösségi teret hoz majd létre.

A felújításról egyelőre korai lenne bármit is mondani, hiszen az épület csak 2022 júliusára fog elkészülni. Az azonban már látszik, hogy a műemléki felújátás – hiába állja az állam a számlákat – csak a külső homlokzatra terjed ki teljes körűen, belül több helyen is új, nem historizáló ablakokat építettek be például. Az, hogy mennyire fog eredeti patinájában megjelenni a kész iskola, nyáron dől majd el.

Mint ismert, 1882-re építették fel a Polgári Leányiskolát, ez volt akkoriban a jogi kar elődjének elnevezése. Az épület eklektikus stílusú, saroktornyának elhelyezkedése igencsak pompás, ahogyan a tér és a körút által alkotott terület közepe fölé magasodott. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Néhány éve azonban egyszer csak bejelentésre került, hogy visszaépítik egy teljeskörű felújítás keretében.

Sajnos nem épül vissza a teljes saroktorony az eredeti tervekkel ellentétben, csak maga a kupola. Az új szerkezet átmérője 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter. Tartószerkezeti váza 10 darab, hosszirányú acélbordából, és azokat vízszintes irányba merevítő fa boltívből áll. Héjazatát 8000 darab cinklemezpikkely alkotja, melyeket egyesével szegeztek az alapfelületre.

A 3795 m2 alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását a Nemesi Pál-féle szegedi Ferroép Kft. végzi a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.