Az SZTE-SZAKK kiadott egy közleményt, hogy betegség miatt nem vesznek fel új beteget az urológiára

Mint megírtuk, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy „a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” lemondja a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem július 22-től augusztus elejéig.

Kunetz megjegyezte, hogy az ilyen elfogadhatatlan egy szegedi szintű klinikán: Van amit egy egyetem egyszerűen nem tehet meg, ez az. Még akkor sem, ha alapítványi szerkezetben működik, vagy hirtelen betegség miatt történik. Ha valahol itt kell, hogy legyen elég puffer a rendszerben” – teszi hozzá.

Ennek kapcsán írtunk egy e-mailt az egyetemnek még délután, ahonnan rekordsebességgel, mindössze két (!) perc múlva jött is egy valószínűleg sablonválasz, mivel az országos sajtótól is vélhetően számos megkeresés érkezett. Ebben a válaszlevélben igazából azt írták, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ az oldalán megjelentetett egy rövid közleményt Betegtájékoztató, az urológiai ellátás ideiglenes változásáról címmel:

„Tájékoztatjuk betegeinket, hogy az Urológiai Klinikán betegség miatt átmenetileg, előreláthatóan 2022.08.01. napjáig a fekvőbeteg felvétel szünetel. A járóbeteg ellátás és a jelenleg is bent fekvő betegek ellátása zavartalanul folyik.”

Ez tehát nem a feltett kérdéseinkre a válasz, viszont az egyiket megválaszolja: betegség az ok. Azt viszont továbbra sem tudtuk meg, csak sejtjük, és Kunetz is utalt rá, hogy a dolgozói állomány nem lehet elegendő, pedig ezek a feltételek a klinikai centrumoknál adottak a leginkább. Az is kiderült, hogy csak új fekvőbeteget nem vesznek fel, a meglévő betegállományt továbbra is ellátják a járóbetegekkel együtt.

Az is kiderült időközben, hogy Kecskemét város megyei kórházának urológiai osztálya is bezárt július 1-től októberig. A betegeket a kiskunhalasi kórház mellett éppen arra a szegedi osztályra irányították, ami szintén bezárt augusztus 1-ig. Az NNK határozata alapján egyébként a kevésbé súlyos eseteket Orosháza, Gyula és Baja veszi át, a súlyosabbakat pedig Budapest, Debrecen, illetve Pécs.