Kunetz Zsombor: Augusztusig bezárt az urológia Szegeden, az SZTE kidobhatja tudományegyetemi tábláját

„A személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” lemondja a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem július 22-től augusztus elejéig. Ezt a lemondást előző este 18 órakor közölték az NNK-val – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a közösségi oldalán.

Kunetz ezután megjegyzi, hogy az ilyen elfogadhatatlan egy szegedi szintű klinikán: Van amit egy egyetem egyszerűen nem tehet meg, ez az. Még akkor sem, ha alapítványi szerkezetben működik, vagy hirtelen betegség miatt történik. Ha valahol itt kell, hogy legyen elég puffer a rendszerben” – teszi hozzá.

A szakember hozzáteszi, ezzel a lemondással gyakorlatilag elérhetetlenné válik a környéken a bonyolultabb ellátás, vagy a bonyolultabb urológiai onkológia műtéti ellátás is. A hazai egészségügyi ellátás csúcsszervei az egyetemi centrumok, itt látják el azon betegeket, akiket máshol tudás-, infrastruktúra vagy eszközhiány nem tudnak ellátni. Itt vannak a tudomány, a kutatás és a képzés központjai is. 

Ráadásul ezen egyetemi centrumok humánerőforrás tekintetében sokkal jobban ellátottak, mint bármely más kórház, hiszen miután a képzés és a posztgraduális képzés is itt van, orvos létszámuk nagyon sokszor adott, szakdolgozó tekintetében pedig, sokszor vonzóbb a nagyvárosi környezetben dolgozni, mint utazni. És itt, ha egy picit is normális a menedzsment, több pénz is van – magyarázza Kunetz Zsombor.

Az SZTE honlapján fellelhető dolgozói állománytábla alapján azt írja, hogy

 innen menekülnek a dolgozók.

A Szegedi Tudományegyetem a mai lemondásávál nemhogy egyetemként, de kórházként sem funkcionálhat, bátran kidobhatja a Tudományegyetem tábláját és kirakhatja helyette az Ispotály meghatározást, ez összhangban is lenne a vármegyékkel és a főispánnal. A Szent-Györgyi Albert nevet pedig, azonnal el kellene hagynia, tovább nem megszégyenítve a Nobel díjas magyar tudós emlékét!” – írja posztjában.

Az is kiderült időközben, hogy Kecskemét város megyei kórházának urológiai osztálya is bezárt július 1-től októberig. A betegeket a kiskunhalasi kórház mellett éppen arra a szegedi osztályra irányították, ami szintén bezárt augusztus 1-ig, így a régiós probléma országossá vált. Az NNK határozata alapján egyébként a kevésbé súlyos eseteket Orosháza, Gyula és Baja veszi át, a súlyosabbakat pedig Budapest, Debrecen, illetve Pécs.