Hat órával korábban bezárt a szegedi NAV-iroda, pont amikor tüntetést szerveztek oda a kata átalakítása miatt

Szegeden a NAV ügyfélszolgálatához szervezett demonstrációt az MKKP és a Momentum TizenX helyi szervezete, de a meghirdetettnél  korábban zárt be a székház, és emiatt csak a forgóajtón keresztül tudtak benézni a kata módosításáról kérdezni akaró emberek.

A hétfői hídfoglaláson, amelyen több száz fő nagyjából öt órára elfoglalta a szegedi Belvárosi hidat, is elhangzott már, hogy szerdán 16 és 18 óra között minél több katás menjen el a NAV-hoz adótanácsadást kérni egyfajta tüntetésként. Egészen pontosan az hangzott el a hídon, hogy az emberek menjenek be az ügyfélszolgálatra, kérjenek sorszámot, és mindössze annyit kérdezzenek meg, mi van a katával. A szerdai, flashmob-jellegű eseményen 30–40 ember vett részt, akik többnyire nyugodtan, csenedesen vártak és beszélgettek a szegedi Momentumtól kapott tájékoztatás szerint. 

Ami azonban részben meglepetésként érte a jelenlevőket, hogy

a NAV ügyfélszolgálata a hivatalos 18 órai zárás helyett technikai okokra hivatkozva délben bezárt,

így a legközelebbi kontaktus dolgozó és tüntető között az volt, hogy egymást nézték a forgóajtó üvegén keresztül. Úgy tudjuk, még a délelőtt folyamán értesültek arról a szervezők, hogy a NAV először 16 órai zárást tervezett, és ezután hozták a tilktakozást előbbre, 15 órára, amire a NAV megint előre hozta a zárást, 12 órára. Az MKKP és a szegedi Momentum szerint akár 30, a tüntetésen részt nem vevő is érkezhetett ügyet intézni, akik ezt a korábbi zárás miatt nem tudták megtenni. Elégedetlenségüknek többen hangot is adtak, egy férfi szerint ez is csak Magyarországon történhet meg.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Miután 16:15 környékén az eseményen résztvevők úgy döntöttek, hazaindulnak, az akció egyik szervezőjét, a szintén szegedi Momentum-tag Szekeres Dánielt a helyszínt biztosító három rendőr igazoltatta, és a gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indítottak ellene. A rendőrök arról tájékoztatták Szekereséket, hogy legközelebb 48 órával az esemény kezdete előtt jelentsék be azt.

„Mondtam, hogy oké, de ez egy kormányépület, ahova be szerettünk volna menni, viszont az hat órával korábban bezárt, a munkatársakat viszont láttuk bent” – mesélte a Szegedernek a momentumos aktivista. Az eseményen forgalomakadályozás, skandálás vagy bárminemű atrocitás nem történt. Kollégánk már 15 óra magasságában járt egyébként a helyszínen, amelyhez közel két rendőrautó is állt. Az egyikben ülő rendőrök lapunknak azt mondták, valóban a tiltakozókat várják, de nem tudják, mire számíthatnak.

Szekeres várja a további tájékoztatást a hatóságoktól, de kiemelte, hogy kiállásukat a katásokért folytatni fogják ezek után is. Időközben megjelent közleményében az MKKP arról tájékoztatott, hogy pénteken Budapesten ismételten hídfoglalást és utcafórumot tartanak majd. A szegedi tiltakozások szervezői pedig forgalomlassító demonstrációt szerveznek, ennek időpontja viszont még bizonytalan.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretén belül a Telexen is megjelenik.