Bányai Gábor felesége Müller Cecíliát is felhívta, végül a kórházigazgató szerzett neki műtüdőt Szegeden

Az Úr a te gyógyítód! Csodás gyógyulások a Covid-fertőzésből címmel jelent meg egy írás az Igeidők című keresztény magazinban. Ebben többek között Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő koronavírusos történetéről van szó, hogyan élte meg azt – immáron Nemesi Pál helyett – a Dél-Alföld területfejlesztési kormánybiztosa.

Ebben az írásban Bányai Gábor folytatja történetét a Kiskunhalasi járványkórházban feküdve, ahonnan csak emlékképei vannak, a többit az ott dolgozóktól hallotta: Egy maszkra emlékszem, hogy az arcomra helyezik. Gyógyszereket adnak be és mélyaltatásba helyeznek. Aztán jött a gégemetszés. Teltek a napok. Kiskunhalason három alkalommal a szívem is leállt. Emlékszem, bejött Krisztina, mert behívták, de nem tudta, miért. Nekem meggyőződésem, hogy búcsúzni hívták, ugyanakkor engem felébresztettek” – mesélte.

„Azt próbáltam mondani a feleségemnek, hogy mentsen meg, mert meg fogok halni – majd ismét visszaaltattak. Ott álltam az élet és a halál határán, az agyam meg a lelkem csak úgy száguldozott. Teljesen lemondtak rólam: a vesém is érintett lett, a lélegeztető kapacitását folyamatosan emelni kellett. Egy ügyeletes orvos azt mondta az engem tornáztató ápoló gyógytornásznak: 

Hagyja békén Bányai urat, ne növelje a fájdalmát, neki már mindegy, nincs tovább”

idézte fel Bányai Gábor. Azt is mondta, hogy március 13-án, szombaton reggel szóltak a feleségének, hogy egy megoldás van az életben tartására, az ECMO gép, „ami akkor az operatív törzs hatáskörébe tartozott”. Bányai felesége ekkor személyesen hívta fel Müller Cecília országos tisztifőorvost, „akinek a segítségével híre ment a szükségnek”. Bányait ekkor a szegedi klinikához tartozó kiskunhalasi kórházban ápolták.

Az ECMO egy ”műtüdő”, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését is el tudják végezni. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél.

Fotó: Bányai Gábor / Facebook

„A megoldás azonban nem ez az út lett az ECMO-ra. Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is intézkedett a gép beszerzése érdekében, és szakorvosgárdát is szervezett.

Az akkor egyetlen szabad ECMO-gép az országban a szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben volt.

Covidos beteget soha sem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Rövidre zárva, a történet lényege, hogy szombat délután összeállt a szükséges team, az ország különböző részeiből hazajöttek a szegedi orvosok: szívsebészek, kardiológus, aneszteziológus. Akkor ismét megállt a szívem − valaki nagyon azon volt, hogy ne éljem túl a betegségemet” – folytatta a képviselő.

Bányait még aznap éjszaka átvitték a szegedi egyetem klinikájára. Az út rossz minősége miatt kerülőt kellett tenni, két és fél órán át, nagyon lassan és óvatosan szállították. Olyan kritikussá vált az állapotom, hogy kérdéses volt, egyáltalán túlélem-e az éjszakát. Ezek után hol stagnált, hol rosszabbodott vagy éppen javult az állapotom – nagyon változó volt” – mesélte az Igeidőknek. A teljes sztori ide kattintva olvasható.

Bányai Gáborról már korábban is írtunk. Még 2021. február 18-án találkozott polgármesterekkel, ezután kezdett el kaparni a torka. Másnap már lélegeztetőgépre tették, mivel egy nap alatt 50 százalékig esett az oxigénszaturációja és így életveszélyes állapotba került. Február 24-én tették mélyaltatásba. 111 napot kezelték intenzív osztályon; ebből 85 napot mélyaltatásban, 69 napot műtüdőn töltött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Bányai Gábor találkozott az Úrral a 111 napnyi lélegeztetés és mélyaltatás után

Hétfőn említettük meg a kiskunhalasi járványkórház kapcsán Bányai Gábort, a Bács-Kiskun megyei fideszes országgyűlési képviselőt, akit a szegedi klinikán hoztak vissza szó szerint a halálból. Kedden jelent meg a magyar kormány támogatásával, a Mediaworks kiadásában egy 16 oldalas melléklet, melyben többek közt interjút készítettek vele is erről az ”élényéről”, ezt a 24.hu szemlézte.