Dominóként dőltek ki a kerékpártámaszok a Pick Arénánál

Vajon ki emlékszik még a sokat emlegetett, kidőlt Oskola utcai turisztikai táblára? Egy nagyon hasonló eset történt most a Pick Aréna előtt is, erről a Szegeden láttam Facebook-csoportba posztoltak.

Az történhetett a kerékpártámaszokkal a kép alapján az aszfalton látható sérülésből kiindulva, hogy nem a kivitelezést végző szedegette ki őket valamiféle javítás miatt, hanem fizikai behatás után jöhetett a dominó-elv: az egyik nekidőlt a mellette lévőnek – a behatás lehet szándékos rongálás is akár –, majd azok a saját és a másik elem súlya miatt mintegy láncreakcióval feküdtek el mind.

Készült egy kép arról is, hogy mekkora csavarok tartják: a húzást amúgy sem igen felvevő talajba alig ért le, amely a szintén nem különösebben megfelelő aszfalt alatt volt. Ráadásul a hőségben az utóbbi meg is olvad, mármint a bitumen kötőanyag, mely a zúzottkövet tartja össze, így gyakorlatilag még jobban elvesztve a szilárdságát. Nem nehéz elképzelni, hogy könnyen eldőltek az elemek.

A bejegyzés alatti egyik kommentelő állítása szerint körülbelül egy hónapja – ekkor még sehol nem volt a kánikula nekitámasztotta a kerékpárját, az elem pedig érezhetően instabil volt, sőt, ki is dőlt elmondása szerint. Egy másik kommentelő arról számolt be, hogy ezeket az elemeket rendszeresen lopják és viszik el, ezért egyre kevesebb található belőlük itt. Elképzelhető, hogy ezen művelet közben ütött be a dominó-effektus. A problémával megkerestük az illetékeseket, amint válaszolnak, azt megírjuk.

Fotó: Szegeden láttam / Facebook

A Pick Aréna körüli munkálatokat is a West Hungária Bau kivitelezte, a teljes beruházás bruttó 40 milliárd forint körüli összegbe került. A cég a Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő Paár Attila többségi tulajdonában van. Az is ismert, hogy végül ezen projektbe került bele a partfal megújítása és mobil elemekre cserélése is az Etelka sorig, mivel a korábbi, elavult rendszert ellenállóbbá kellett tenni az árvizekkel szemben a partközelben lévő sportcsarnok miatt.

A kivitelezés a part menti sétánynál sem lett a legkiemelkedőbb: a hivatalos átadó után még hónapokkal is gond volt vele, bár talán granciában javítgatták is. Nagyobb médiafigyelem talán akkor volt ezzel kapcsolatosan, amikor arról írtunk, hogy nem lehet kihajtani hajószállító utánfutóval a felsővárosi vízitelepnél a felújított töltés, pontosabban kivitelezési hiányosságok miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Kajakra nem lehet kihajtani a felsővárosi vízitelepnél a felújított töltés miatt

A Szegedi Vízisport Egyesület panaszolta el, hogy a vízitelepjük kijárata bár a Pick Aréna és az árvízvédelmi létesítmény elkészültével ugyan újra szabaddá vált, azonban utánfutóval és hajókkal megrakodva nem tudnak rajta közlekedni.